Zdravlje

SAD sve bliža trećoj dozi vakcine protiv korone: FDA konačno prelomila i izglasala preporuku

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2021

-

09:18

SAD sve bliža trećoj dozi vakcine protiv korone: FDA konačno prelomila i izglasala preporuku
Vakcina - Copyright Tanjug/AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Nezavisni savetodavni odbor američke Uprave za hranu i lekove (FDA) izglasao je preporuku za treću dozu vakcine protiv koronavirusa za Amerikance od 65 godina i starije, kao i za osobe sa visokim rizikom od teške forme bolesti.

Odbor je odbio preporuku za korišćenje treće doze vakcine u širem obimu, i preporučio je da FDA u odluku uključi zdravstvene radnike i druge osobe sa visokim rizikom od profesionalne izloženosti virusu, poput prosvetnih radnika.

"Današnji dan je važan korak napred u pružanju bolje zaštite Amerikancima od kovida 19. Spremni smo da onima koji ispunjavaju uslove obezbedimo dodatne doze kada se proces završi krajem sledeće nedelje", saopšteno je iz Bele kuće, prenosi Rojters.

Uskoro će biti doneta odluka

Očekuje se da FDA uskoro donese odluku o trećoj dozi vakcine, koju ne obavezuje preporuka savetodavnog odbora, ali se ona uzima u obzir.


Panel nezavisnih eksperata koje je okupila Uprava za hranu i lekove glasao je sa 16 glasova za i dva protiv, a članovi su izrazili nezadovoljstvo što Fajzer nije pružio dovoljno podataka o bezbednosti dodatnih doza, posebno u vezi sa rizikom od upale srca kod mlađih ljudi nakon vakcinacije.

Članovi komisije su se, takođe, žalili da podaci koje su pružili izraelski istraživači o trećoj dozi možda nisu odgovarajući da se predvidi stanje u SAD.

Naučna javnost u SAD je proteklih dana podeljena u pogledu potrebe za trećim dozama i oko pitanja ko treba da ih dobije, dok se Svetska zdravstvena organizacija snažno protivi tome da bogate države daju treću dozu svojim stanovnicima, dok one siromašne nemaju dovoljno vakcina za prvu dozu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin