Zdravlje

Novo istraživanje: Bezbedno uporedo primanje vakcina protiv kovida i gripa

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2021

-

08:38

Novo istraživanje: Bezbedno uporedo primanje vakcina protiv kovida i gripa
Novo istraživanje: Bezbedno uporedo primanje vakcina protiv kovida i gripa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Bezbedno je da se primi vakcina protiv kovida 19 i vakcina protiv gripa u isto vreme i to ne utiče negativno na imunološki odgovor koje one izazivaju, pokazalo je britansko istraživanje.

Studija, koju je vodio Univerzitet u Bristolu, pokazala je da su prijavljeni neželjeni efekti obično bili blagi do umereni, u testiranju koje je sprovedeno sa tri vakcine protiv gripa i vakcinom protiv kovid 19 koju proizvode Fajzer i Biontek ili AstraZeneka, prenosi Rojters.

Istraživanje je obuhvatilo 679 volontera na 12 lokacija širom Engleske i Velsa, a objavljeno je kao radna verzija rada, koji će biti objavljen u časopisu Lanset.

Britanija i druge zemlje severne hemisfere spremaju se za tešku zimu i mogućnost povećanja broja slučajeva gripa s obzirom na to da su ublažena ograničenja kovid-19 koja se odnose na socijalno distanciranja.

Treće doze vakcine protiv kovid 19 u Britaniji trenutno dobijaju starije i osetljive osobe kao i zdravstveni radnici, dok je vlada premijera Borisa Džonsona takođe najavila najveći program vakcinacije protiv gripa u istoriji u toku ove godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin