Zdravlje

Stigla potvrda EMA: Treća doza Fajzera bezbedna i doprinosi skoku antitela

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2021

-

15:07

Stigla potvrda EMA: Treća doza Fajzera bezbedna i doprinosi skoku antitela
Fajzer vakcina - Copyright Tanjug/AP/Matilde Campodonico

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za lekove (EMA) obavila je danas da je treća doza "Fajzerove" vakcije za osobe između 15 i 55 godina, uzeta najmanje šest meseci nakon druge doze, "bezbedna i daje značajan skok anitetela" u odnosu na ona koja su postojala nakon druge doze.

Doktor Marko Kavaleri, ispred EMA, navodi i dalje nema "jasne preporuke" oko toga kada i ko bi trebalo da primi buster dozu, a da takva odluka treba da se donese na osnovu dostupnih epidemiloških informacija i podataka o efikasnosti i bezbednosti vakcine.

"Trenutno su miokarditis i perikarditis osnovni bezbednosni rizici povezani sa mRNA vakcinama i to naročito posle drudge doze. Važno je napomenuti da je većina ovih slučajeva blaga, a da rizik od njihove pojave nakon treće doze još nije dokazan", napominje Kavaleri.

U EMA navode da je važno "buster dozu kod osoba sa normalinim imunološki sitemom i dodatnu dozu za osobe sa oslabljenim imunološkim sistemom".

"Treća doza vakcina Komirnati (Fajzer) i Spajvaks (Moderna) može se dati osobama starijim do 12 godina sa jako oslabljenim imunološkim sistemom najmanje 28 dana nakon druge doze", kaže Kavaleri.

On dodaje da studije vakcina ”Fajzera” i ”Moderne” pokazuju da kod osoba podvrgnutih transplantaciji organa treća doza izaziva stvaranje zadovoljavajućeg nivoa antitela koja su mogla izostati nakon druge doze.

”Upotreba treće doze je ograničena samo na visoko imununo kompromitovane osobe jer nema jasnih dokaza da lakši imunokompromitovani pacijenti mogu imati koristi od treće doze. Iako još nema direkrinih dokaza, očekuje se da treća doza poveća zašstitu bar kod nekih od ovih pacijenata”, zaključuje Kavaleri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin