Zdravlje

SZO upozorila da će vakcine protiv kovida morati da se prilagode novim sojevima

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2022

-

17:00

SZO upozorila da će vakcine protiv kovida morati da se prilagode novim sojevima
Tanjug/AP/Panagiotis Balaskas - Copyright Tanjug/AP/Panagiotis Balaskas

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da će postojeće vakcine protiv koronavirusa možda morati da se prilagode kako bi se osigurala efikasnost protiv novih sojeva virusa poput omikrona.

"Možda će biti potrebno da se sastav postojećih vakcina protiv kovida-19 prilagodi, kako bi se osiguralo da vakcine i dalje pružaju nivoe zaštite od infekcije i bolesti, uključujući tu omikron soj virusa i sve druge sojeve," navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

Ranije danas je direktor SZO-a za Evropu Hans Kluge izjavio da će više od polovine populacije Evrope biti zaraženo omikron sojem korona virusa u narednih šest do osam nedelja. On je takođe rekao da je omikron soj registrovan u 50 od 53 zemalja Evrope i centralne Azije, kao i da je brzo postao dominantan na zapadu Evrope i da se sada širi na Zapadnom Balkanu.

"U Evropi je zabeleženo više od sedam miliona novoprijavljenih slučajeva kovida-19 u prvoj nedelji 2022. godine, što se više nego udvostručilo u periodu od dve nedelje", izjavio je Kluge na konferenciji za novinare.

"Ovim tempom, Institut za zdravstvene statistike i evaluaciju predviđa da će više od 50 odsto stanovništva u regionu biti zaraženo omikronom u narednih šest do osam nedelja", upozorio je Kluge.

On je istakao da je omikron soj postao dominantan, i da je u borbi protiv širenja neophodno koristiti sve raspoložive instrumente.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin