Zdravlje

Da li upala pluća kod obolelih od kovida 19 može proći bez ijednog simptoma?

Komentari

Autor: Tara Tomović

12/06/2021

-

21:09

Da li upala pluća kod obolelih od kovida 19 može proći bez ijednog simptoma?
Da li upala pluća kod obolelih od kovida 19 može proći bez ijednog simptoma? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povišena temperatura, nagla pojava kašlja, bolovi u grudima, iskašljavanje i otežano disanje tipični su znaci upale pluća. Međutim, stručnjaci upozoravaju da kod određenog broja pacijenata obolelih od kovida 19, pojedini od ovih simptoma mogu izostati. 

Tako je tzv. asimptomatska upala pluća postala najveći strah onih lakše obolelih od kovida, a da li je moguće da baš svi simptomi izostanu, pitali smo dr Predraga Minića, načelnika Službe za pulmologiju na Institutu za majku i dete "dr Vukan Čupić“.

"Tako nešto nije moguće, neki simptom mora da postoji. U kom obliku će se simptomi ispoljiti prvenstveno zavisi od toga gde je ta upala pluća, da li je u alveolama, intersticijumu, u bronhijama i alveoma istovremeno – u tom slučaju se radi o bronhopneumoniji, da li je intersticijska pneumonija, itd. Svaka od tih pneumonija bila febrilna ili afebrilna, alveolarna ili intersticijumska, daje simptome. Kako biste inače posumnjali? Može da postoji samo afebrilna upala pluća, odnosno da nema povišene temperature", objašnjava dr Minić.

Kako kaže, za kovid pneumoniju karakteristično je ubrzano disanje, otežano punjenje pluća, a zbog poremećaja u razmeni gasova i manjka kiseonika, retko kad višak ugljen-dioksida. Međutim, takve pneumonije se ne moraju čuti na početku i lako mogu proći sa normalnim auskultacijskim nalazom.

"Postoje druge vrste pneumonija, koje se nazivaju atipičnim, ali obično i one imaju neki od obaveznih simptoma, te ih prate febrilnost, kašalj i otežano disanje. Međutim, ako govorimo o mikroplazmi pneumoniji koju ne izaziva virus već bakterija, njoj za razvoj nije potreban domaćinov aparat da bi se razmnožavala već se razmnožava sama od sebe"

Kovid-pneumonije uglavnom idu sa simptomima

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Kovid pneumonije su uglavnom praćene simptomatologijom, pa dr Minić ističe da ljudi koji imaju lakše oblike kovida 19 ne treba da se plaše da će se bez ikakvih znakova razviti upala pluća.

"Razlog za strah treba da postoji onda kada dobiju simptome pneumonije, kada osoba počinje teško da diše i ne može da pređe 100 metara do kola bez da se zadiše. Takve pneumonije obično idu sa opštim znacima. S druge strane, asimptomatski kovid ili lakši oblik sa curenjem nosa i gubitkom čula najčešće tako i prođe bez većih komplikacija. Kada se kod dece interesujem za znake pneumonije prvo pitam da li je dete malaksalo, da li je izgubilo volju i apetit, pa tek onda pitam da li kašlje jer obično tako ide red simptoma", zaključuje dr Minić u razgovoru za Euronews.

 

Komentari (0)

Magazin