Zdravlje

Umereno izlaganje suncu izvor zdravlja, ali je preterivanje opasno: Batut preporučuje najbolji period dana za sunčanje

Komentari

Autor: Tanjug

24/07/2023

-

11:26

Umereno izlaganje suncu izvor zdravlja, ali je preterivanje opasno: Batut preporučuje najbolji period dana za sunčanje
Umereno izlaganje suncu izvor zdravlja, ali je preterivanje opasno: Batut preporučuje najbolji period dana za sunčanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" upozorio je na opasnost zbog preterane izloženosti suncu tokom leta.

"U umerenim količinama, sunčanje je izvor zdravlja jer jača odbrambene snage organizma i povećava količinu kalcijuma u krvi i kostima stvaranjem vitamina D koji je od značaja za čvrstinu kostiju", navedeno je u saopštenju Batuta.

Stručnjaci upozoravaju da, s druge strane, preterano izlaganje sunčevim zracima nosi određeni rizik po zdravlje tako što oštećuje kožu, oči i imuni sistem.

Naglašavaju da, pored posledica u vidu sunčanice i toplotnog udara, prekomerna izloženost Suncu može negativno uticati i na zdravlje očiju i kože i dovesti do pojave katarakte, odnosno zamućenja očnog sočiva, koje dovodi do smanjenja vida i eventualnog slepila, opekotina i alergijskih promena na koži koje mogu biti različitog stepena i raka kože.

"U mnogim zemljama zdravstveni problemi povezani sa UV zračenjem su u porastu, naročito rak kože, a povećana izloženost UV zracima u tome svakako ima značajnu ulogu", navodi se u saopštenju Batuta. 

Ističe se da su, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u 2020. godini od malignih tumora kože obolele 2.533 osobe oba pola, a da je umrlo 205 osoba.

Iz Batuta savetuju građane da se pridržavaju saveta lekara kako bi bezbedno uživali na Suncu, odnosno da se informišu o indeksu UV zračenja. 

"Što je UV indeks veći, veći je i rizik od oštećenja kože i očiju. Kada se prognozira UV indeks nivoa 3 ili više, neophodno je preduzeti mere predostrožnosti u pogledu zaštite od Sunca", naglašava Batut. 

Građanima se takođe savetuje da vreme provedeno na Suncu bude ograničeno u najtoplijem delu dana i da se izbegava boravak na Suncu u vreme kada su UV zraci najjači, odnosno u periodu od 10 do 17 časova. 

Tanjug/AP/Emilio Morenatti

 

Sunčanje je najbezbednije u ranim jutarnjim satima i pred zalazak Sunca, kada su sunčevi zraci kosi i kada je opasnost od oštećenja kože manja.

Iz Batuta dodaju da je potrebno skloniti se u hladovinu u vreme kada su UV zraci najjači i da zaštitna odeća, šeširi i naočare doprinuse zaštiti od štetnog uticaja UV zračenja.

"Od Sunca nas štite šešir sa širokim obodom i lagana odeća od prirodnih materijala svetlih boja koja pokriva Suncu izložene delove tela", navodi Batut i dodaje da mokra majica pruža značajno manju zaštitu od UV zraka, a da naočari za sunce sa UVA i UVB filterom značajno smanjuju mogućnost oštećenja očiju.

Naglašavaju da su deca su posebno osetljiva na UV zračenje i često provode mnogo više vremena napolju nego odrasli.

"Najveći deo sveukupne izloženosti UV zracima akumulira se u detinjstvu, kada je i najveći rizik od nastanka opekotina na Suncu. Izlaganje Suncu u detinjstvu značajno doprinosi nastanku raka kože kasnije u životu", ukazuje se u saopštenju i ističe da bi zato roditelji trebalo posebno da povedu računa o zaštiti dece od UV zračenja. 

Upozorava se da novorođenčad i mala deca do treće godine života treba uvek da budu u hladu.
U saopštenju se dodaje da prilikom odabira proizvoda za zaštitu od Sunca treba voditi računa da ima zaštitu od UVB i UVA zraka i da odgovara tipu kože.

"Za zaštitu dečije kože od Sunca treba uvek koristiti zaštitna sredstva sa najvećim faktorom zaštite (Sun protective factor SPF 50+)", naglašava se u saopštenju Batuta.

Komentari (0)

Magazin