Život

"Patriotski" haker video grešku na Tviteru i sprečio najveće strahove CIA - otkrivanje poverljivijih informacija

Komentari

Autor: BBC

18/10/2023

-

23:46

"Patriotski" haker video grešku na Tviteru i sprečio najveće strahove CIA - otkrivanje poverljivijih informacija
Tanjug/AP/Carolyn Kaster - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjak za sajber bezbednost iskoristio je grešku na zvaničnom Tviter nalogu američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) da preuzme kanal koji se koristi za regrutovanje špijuna. Na zvaničnom nalogu CIA-je na mreži X, ranije poznatijoj kao Tviter, bio je link ka zvaničnom Telegram kanalu na koji su potencijalni doušnici mogli da se javljaju.

Međutim, Kevin Mekšihan je uspeo da preusmeri potencijalne CIA kontakte na sopstveni Telegram kanal. 

"CIA je ovde zaista pogubila konce", rekao je haker koji ne želi da zloupotrebi svoje veštine.

CIA je organizacija američke vlade poznata po prikupljanju tajnih obaveštajnih informacija, često preko interneta, od ogromne mreže špijuna i tipstera širom sveta. Njen zvanični X nalog, sa skoro 3,5 miliona pratilaca, koristi se za promociju agencije i podsticanje ljudi da stupe u kontakt radi zaštite nacionalne bezbednosti SAD.

Najveći strah tridesetsedmogodišnjeg Mekšihana, koji živi u Mejnu u SAD, bio je kada je otkrio  bezbednosnu grešku u utorak, prenosi BBC.

 "Moj trenutni osećaj bila je panika," rekao je i nastavio:

"Video sam da bi zvanična Telegram veza koju su delili mogla biti 'provaljena' i moj najveći strah je bio da bi zemlje poput Rusije, Kine ili Severne Koreje lako mogle da presretnu zapadne obaveštajne podatke" 

U nekom trenutku, posle 27. septembra, CIA je dodala na svoju stranicu X profila vezu - https://t.me/securelicontactingcia, tačnije svoj Telegram kanal koji sadrži informacije o kontaktiranju organizacije na dark netu i drugim tajnim sredstvima. 

Kanal je, na ruskom jeziku, objavio:

"Naša globalna misija zahteva da pojedinci mogu bezbedno da dopru do CIA-e sa bilo kog mesta", istovremeno upozoravajući potencijalne regrute da "bude oprezni prema svim kanalima koji tvrde da predstavljaju CIA".

Ali nedostatak u načinu na koji X prikazuje neke veze značio je da je puna veb-adresa skraćena na https://t.me/securelicont, neiskorišćeno korisničko ime na Telegramu.

Čim je Mekšihan primetio problem, registrovao je korisničko ime tako da je svako ko je kliknuo na link bio usmeren na njegov kanal, koji ih je upozorio da ne dele nikakve tajne ili osetljive informacije. 

"Učinio sam to iz bezbednosnih razloga," rekao je.

 "To je problem sa sajtom X koji sam ranije video, ali sam bio zapanjen kad sam video da CIA nije primetila" 

CIA nije odgovorila na zahtev BBC Newsa za komentar, ali u roku od sat vremena od zahteva, greška je ispravljena.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin