Život

Kako preseliti žirafu: Benito iz zoo vrta u Meksiku dobija novi dom udaljen 2.000 kilometara

Komentari

Autor: Euronews

23/01/2024

-

22:20

Kako preseliti žirafu: Benito iz zoo vrta u Meksiku dobija novi dom udaljen 2.000 kilometara
Kako preseliti žirafu: Benito iz zoo vrta u Meksiku dobija novi dom udaljen 2.000 kilometara - Copyright Tanjug/AP/Christian Chavez

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremne temperature naterale su čelnike zoološkog vrta u meksičkom gradu Sijudad Huarez da mužjaka žirafe po imenu Benito pošalju na 40-časovno putovanje u deo zemlje u kom vlada prijatnija klima. 

Nakon višemesečnih apela boraca za prava životinja, koji su upozoravali da vrela leta i hladne zime ne prijaju Benitu, organizovano je njegovo preseljenje u rezervat u središtu Meksika, gde su uslovi sličniji onima u afričkim savanama.

Tanjug/AP/Christian Chavez

 

Žirafa je smeštena u specijalan kontejner, a zatim kranom utovarena u kamion, a ispratili su je stanovnici Sijudad Huareza.

"Pomalo smo tužni što odlazi, ali nam to donosi i zadovoljstvo... Ovde vremenski uslovi nisu pogodni za njega", rekla je medijima Flor Ortega, Benitova obožavateljka, prenosi Euronews.

Tanjug/AP/Christian Chavez

 

Preseljenje je organizovano u poslednji čas, budući da se očekuje da se severna oblast Meksika, gde se nalazi nekadašnji Benitov dom ponovo nađe na udaru hladnog vazdušnog fronta. 

Benitov novi dom udaljen 2.000 kilometara

Benito će do rezervata "African Safari park", koji će biti njegov novi dom, putovati 40 sati, budući da je udaljen oko 2.000 kilometara. 

Tanjug/AP/Christian Chavez

 

U tom parku životinje se kreću slobodno, dok ih posetioci obilaze u otvorenim terenskim vozilima, baš kao da su na safariju.

Benito je smešten u kontejner visok pet metara, specijalno dizajniran za njega, a tokom celog puta omogućeno mu je da drži glavu napolju, ukoliko to želi.

Tanjug/AP/Christian Chavez

 

Pod mu je obložen slamom, hranljivim biljnim klicama, vodom i povrćem, a stanje organizma životinje prati posebna elektronska oprema.

Kamion koji prevozi Benita prati konvoj vozila i nacionalna garda.

Komentari (0)

Magazin