Život

Novo polivanje umetničkih slika u muzejima: Klimatski aktivisti bacili supu na Moneovo "Proleće"

Komentari

Autor: Tanjug

10/02/2024

-

22:45

Novo polivanje umetničkih slika u muzejima: Klimatski aktivisti bacili supu na Moneovo "Proleće"
Novo polivanje umetničkih slika u muzejima: Klimatski aktivisti bacili supu na Moneovo "Proleće" - Copyright EPA/JIM HOLLANDER, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dve aktivistkinje ekološkog pokreta "Riposte Alimentaire" bacile su supu na sliku "Proleće" Kloda Monea, izloženu u Muzeju lepih umetnosti u Lionu, u ''znak protesta protiv klimatske krize''. 

"Ovo proleće će nam ostati jedino ako ne reagujemo. Šta će slikati naši budući umetnici? O čemu ćemo sanjati ako više ne bude proleća?", skandirale su aktivistkinje nakon što su sliku, koja je bila zaštićena staklom, polile supom.  

Incident je snimio i na društvenim mrežama emitovao "Riposte Alimentaire", prenosi BFM TV.

"Ovom akcijom 'Riposte Alimentaire' želi da podigne svest o nadolazećoj klimatskoj i društvenoj krizi. Umetnost je najlepša počast životu. Mi volimo umetnost. Ali naši budući umetnici više neće imati šta da slikaju na spaljenoj planeti. Neće više sanjati, u svetu višestrukih sukoba. Moramo se sada probuditi i odupreti se. Za lepotu umetnosti i za život", tvrdi se u saopštenju tog pokreta i poručuje da "još uvek postoji izbor".

Mlade žene, starosti oko dvadeset godina, uhapšene su, a Muzej lepih umetnosti u Lionu najavio je da će podneti tužbu.

"Ove subote, 10. februara u 15.30, slika Kloda Monea, 'Proleće', bila je predmet vandalskog akta", saopštio je Muzej lepih umetnosti.

Gradonačelnik Liona Gregori Duse, osudio je na platformi X "akciju preduzetu danas protiv Moneove slike" i uverio muzejske timove u svoju podršku.

"S obzirom na klimatsku vanrednu situaciju, anksioznost je legitimna. Mi ćemo na to reagovati odlučnom akcijom. Ovi postupci su kontraproduktivni za poruku koju aktivisti žele da pošalju. Zato osuđujem ove radnje. Sliku će pregledati restaurator, ne znamo da li je oštećena. Zaštitno staklo nije vodootporno kao kod Mona Lize", istakao je gradonačelnik.

Muzej i grad planiraju da podnesu žalbu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin