Život

Neverovatna priča iz Indije: Golub bio osam meseci u pritvoru, sumnjalo se da je reč o špijunaži

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Njujork Tajms

24/02/2024

-

16:44

Neverovatna priča iz Indije: Golub bio osam meseci u pritvoru, sumnjalo se da je reč o špijunaži
Lepo vreme u Beogradu - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ako ste golub, otvorite četvore oči ukoliko letite iznad Indije, jer postoje nemale šanse da vas brkati policijski službenik zaustavi i pošalje na informativni razgovor. Jedan nije imao sreće, pa ga je policija u Mumbaju držala čitavih osam meseci u pritvoru jer su posumnjali da je golub kineski špijun.

U vreme savremenih tehnologija, od dronova do softvera, gde opasnost po državnu bezbednost može biti na svakom koraku, indijskim organima reda u oči je upao jedan pernati primerak.

U maju prošle godine, u blizini luke u Mumbaju, uhvaćen je golub za koga se posumnjalo da je umešan u špijunažu pošto je na nogama imao dva prstena na kojima su bile reči koje su izgledale kao kineske, a na jednom od prstena se našao i čip.

Indijska policija nije htela ništa da prepušta slučaju, pa je slučaj dodeljen pomoćniku policijskog inspektorata Mumbaja Ravindaru Patilu koji je, nakon višečasovnog mozganja, optuženika poslao u jednu veterinarsku ambulantu u indijskoj metropoli u kome je ptica bila zatočena čitavih osam meseci.

Pošto detektivi nisu uspeli da utvrde da li je golub, kako se napočetku posumnjalo, kineski špijun, ptica je puštena na slobodu.

Zanimljiva je izjava upravnika veterinarske stanice u kojoj je boravila ptica koji je rekao da policija "nikada nije došla da proveri goluba", prenosi Njujork Tajms.

Kako je izgledalo hapšenje?

Golub verovatno ne bi video "bela dana", da nije bilo pritisaka organizacija za prava životinja, veterinaske službe u kojoj je golub boravio, ali i novinara, piše američki list.

Veterinarsko osoblje konstanto je bilo u dilemi kako da postupa sa pticom, jer nisu želeli da zdravog goluba stave među bolesne, ali nisu mogli ni da ga oslobode jer im je optužba policije delovala ozbiljno.

Pticu su primetili čuvari iz Centralno industrijskih bezbednosnih snaga koji su zaduženi za nadzor luka. Oštrom oku dežurnog službenika nije promaklo pernato stvorenje koje samo luta po nebu.

profimedia

 

Čuvar nije časio časa pa je hitno pozvao policiju, a inspektor Patil kome je pripao ovaj slučaj, odmah je posumnjao da cela priča ima geopolitički značaj. 

"Samo je sedeo i sve mi je izgledalo sumnjivo - pogotovo prsten na nozi koji sadrži čip", ispričao je Patil, prenosi Tajms.

Nedugo zatim, golub je poslat u pritvor, a prstenovi, uključujući i onaj koji je imao čip, poslati su na laboratorijsko-forenzičko ispitivanje.

Misterija brzo rešena

Kako je naveo inspektor Patil - čip koji se nalazio na prstenu imao je detalje o kodiranju lokacije, na osnovu čega je utvrđeno odakle je golub došao. 

Nakon rutisnke provere utvrđeno je da je osumnjičeni golub zapravo ptica trkačica sa Tajvana. 

Nakon toga, inspektor je u razgovoru sa čuvarima u luci, koja uglavnom prima naftu za preradu, saznao da su među brodovima koji su tu pristajali i tajvanski brodovi. 

Inspektor je ubrzo zaključio da je ptica verovatno stigla jednim od brodova u Mumbaj. 

"Možda je bio slab i povređen, pa se ukrcao na brod i iskrcao ovde", rekao je on.

profimedia

 

Iako je inspektor brzo završio istragu, ptica je ipak provela čitavih osam meseci u pritvoru. Iz bolnice kažu da policija nije reagovala i da je u suštini - zaboravila na pticu.

Iako iz bolnice tvrde da je policija zaboravila da ptica uopšte postoji, inspektor Patil kaže da su veterinari pogrešno protumačili naređenje, te da je golub trebalo da bude oslobođen u trenutku kada bude dobrog zdravlja.

Ipak, veterinar koji je radio u pomenutoj stanici kaže da golub "nije izgledao ništa drugačije od naših golubova", navodeći da se "dobro snašao na lokalnoj ishrani od pšenice, prosa i pirinča".

Ipak, iz veterinarske službe tvrde da je policiji trebalo osam meseci da odgovore na upit, nakon čega je stigao odgovor da nema primedbi, nakon čega je ptica oslobođena. 

Drugi slučajevi

Koliko god ovaj slučaj bio bizaran, indijska policija je u dosta navrata u skoroj prošlosti bila primorana da procesuira golubove za koje je postojala sumnja da su "ubačeni elementi". 

Poslednji slučaj zabeležen je u maju 2020. godine kada je policija te zemlje na indijsko-pakistanskoj granici uhapsila goluba zbog sumnje na špijunažu, a komandir indijske policije je tada saopštio da je haopšenje goluba bilo opravdano.

"Golub je oko noge imao nanogvicu s nekakvim brojevima, a jedno krilo bilo mu je obojeno u ružičastu boju. Mislimo da je špijun pakistanskih vlasti", izjavio je komandir za Tajms of Indija

"Do daljnjega ćemo ga zadržati u pritvoru. Istraga je u toku", dodao je tada on. 

profimedia

 

Iz policije su tom prilikom rekli da kretanje golubova nema ograničenja te stoga mnogi preleću preko granica za vreme migracija.

Odmah nakon hvatanja javio se čovek iz jednog pakistanskog sela i zatražio od indijskih vlasti da mu vrate njegovog goluba. Rekao je da poseduje veliki broj golubova i da im zato oko noge stavlja nanogice na kojima se nalazi njegov broj telefona

I to nije jedinji slučaj, kako piše indijski medij, 2015. godine takođe je jedan golub uhvaćen zbog sumnje na špijunažu, a 2016. su kod jednog goluba navodno pronašli preteće pismo koje je bilo upućeno indijskom premijeru.

Komentari (0)

Magazin