Život

Šta je "sittervising": Novi trend u roditeljstvu ili vraćanje na staro

Komentari

Autor: Fox News Digital, Index

24/03/2024

-

09:08

Šta je "sittervising": Novi trend u roditeljstvu ili vraćanje na staro
Šta je "sittervising": Novi trend u roditeljstvu ili vraćanje na staro - Copyright Tanjug/MGSI/Đorđe Krstić

veličina teksta

Aa Aa

Dok su deca mala nema previše odmora za mame i tate. Umorni od posla, obično kod kuće nastvaljaju obaveze sa decom. Međutim, na društvenim mrežama pojavio se novi trend u roditeljstvu koji se zove "sittervising". On podrazumeva da pustite decu da se igraju sama, dok vi sedite sa strane, odmarate i samo ih nadgledate.

Novi trend krenuo je od bivše uičiteljice, majke troje dece, Suzi Alison koja ga je predstavila na svom blogu "The Busy Toddler". Reč "sittervising" nastala je od reči "babysitter" i "supervising" – odnosno dadilja i nadgledanje.

Nedavno je svoje iskustvo o tome podelila majka dva dečaka iz Misisipija, Lejna Rouz Kroli, koja kaže da se zainteresovala za "sittervising" čim je čula za njega. To joj je, kako kaže, otvorilo čitav novi svet samo za nju.

Lejna je taj novi trend za Fox News Digital opisala kao "dopuštanje deci da se igraju samostalno u istoj prostoriji gde su roditelji, a da roditelji ne budu uključeni u njihovu igru".

Kaže da je metodu često primjenjivala otkad je čula za nju, na svoja dva sina. Naime, ona je rodila sina 2018. godine, a te iste je godine je usvojila još jedno dete.

"Nisam znala šta da radim s malim detetom, a nisam znala ni šta da radim s novorođenčetom, pa je to za mene bila dvostruka nepoznanica", rekla je ona za Fox News Digital.

Navela je da da je tokom dana imala mnogo aktivnosti oko dece - priprema hrane, oblačenje, a da je period njihove igre videla kao pravu priliku da se i ona odmori.

Učenje samostalnosti

Kada su njeni sinovi imali otprilike tri i dve godine, počela je da radi na tome da decu nauči samostalnosti. Igrala bi se s njima pet ili deset minuta, kako bi zadovoljila njihovu emocionalnu potrebu za majkom, a zatim bi se odmakla i dečaci bi nastavili da se igraju sami.

Mnogi će reći da ovo nije ništa novo, da su se tako deca gajila pre trideset, četrdeset godina. I tada su se deca igrala sama, bez prisustva odraslih, a onda se takav pristup negde izgubio. Sada se opet vraća.

Profimedia

 

Lejna Rouz Kroli je rekla da postoji citat koji ona voli: "Kontrolišite okolinu, pustite dete". Objašnjava da iz samostalnosti dolazi sloboda, a da "sittervising" omogućuje deci da se igraju na zabavne, kreativne načine izvan granica koje odrasli mogu postaviti. Na ovaj način deca izmišljaju svoja pravila i uče o igri.

Ona je rekla da se njoj itekako isplatilo to što je deci dopustila da osete malo slobode i samostalnosti, a da je nakon toga kod njih primetila više samopouzdanja i kreativnosti, kao i poboljšanje govora i društvenih veština.

Kad su njena deca bila manja, ona je redovno "izgarala“, i upravo je to razlog zašto se okrenula novom trendu. Sada njeni sinovi već imaju pet i šest godina, imaju sve više slobode, pa mogu tako otići i do komšija, a ona ih gleda kroz prozor u dvorištu.

Navodi da je trend "sittervising" doveo do toga da oni imaju više slobode, da grade svoje samopouzdanje, a ona svoje poverenje u njih - znajući da neće upasti u nevolje.

Stručnjaci: Zašto je to trend?

Stručnjaci kažu da ovakav pristup nije ništa novo, da bi tako svako dete trebalo da odrasta, a da roditelji imaju više vremena za odmor. Važno je taj pristup predstaviti današnjim generacijama roditelja i ukazati na prednosti. 

Iako roditelj ne učestvuju u igri sa decom, važno je da su spremi da uskoče u neku situaciju ako je potrebno.

Euronews/Printscreen

 

Psihološkinja Samanta Rodman kaže da je "sittervising" potpuna izmišljotina.

"Ne da to ne bi trebalo praktikovati, nego je to način na koji bi stvari trebale da funkcionišu, a ne da to bude - trend. Da, možeš da sedneš. Sittervising bi trebalo da bude nešto potpuno normalno, a ne viralni trend", rekla je ona na svom instagram profilu.

Sedeće roditeljstvo ne znači da se nikada ne igrate sa svojom decom, već je to ideja da ne morate da budete “uključeni” sve vreme da biste bili dobar roditelj.

Ovakav tip roditeljstva može pomoći u zaštiti roditelja od roditeljskog sagorevanja, koje istraživači opisuju kao emocionalno iscrpljivanje, smanjenu sreću, pa čak i depersonalizaciju povezanu s roditeljstvom.

Komentari (0)

Magazin