Najbolji pica majstor na svetu potiče iz Srbije: Milan Knežević za svoje "gastronomsko čudo" osvoja priznanja u Italiji
Komentari23/09/2025
-18:55
Milan Knežević je zvanično najbolji picamajstor na svetu. Laskavo priznanje osvojio je početkom godine na svetskom takmičenju u Rimu, zatim u Palermu, a samo u ovoj godini uzeo je čak 14 trofeja.
Najveću konkurenciju, očekivano, predstavljali su mu Italijani, ali je bilo i Nemaca, Belgijanaca...
Knežević za Euronews Srbija kaže da mu je pobedu donelo testo, čiji ukus, miris, pečenost i način pripreme sudije strogo ocenjuju.
"U Rimu, na Svetskom prvenstvu sam pravio tradicionalnu napoletanu. Onda kontemporanu, to je moderna Napoletana. I pizza alla pala romana. To je izdužena pizza koja se služi na drvenoj lopati i ima veliku hidrataciju testa. Pravio sam i calzone, za koju isto da se kaže da je tradicionalna. Zatim u Palermu, na Siciliji, sam se takmičio u pet kategorija. Tu sam dao sebi malo veći zadatak - tradicionalna napoletana, kontemporana, tonda libero, bezglutensku, i pala romana", objašnjava naš sagovornik.

Euronews
Iako je u susret ovakvim takmičenjima i to baš u prapostojbini pice trema neizbežna, Knežević kaže da sva nervoza nestane kada se upusti u pripremu mnogima omiljenog jela.
"To je onda moj svet. Napravim najbolje što mogu i onda je na sudijama da ocene. Postoji ograničeno vreme za svaku kategoriju - imam minut do tri za pravljenje, pa onda iza pečenost i sve se gleda i ocenjuje", kaže pica majstor.
Kaže da su sudije nešto fleksibilnije po pitanju izbora nadeva, a da se jednom prilikom na takmičenju čak poigrao sa dodavanjem srpskog ajvara.
Picu smatra "gastronomskim čudom", koje je uveliko prevazišlo skromno zvanje "brza hrana".
Unsplash
"Pica nije samo testo. Može da se ide daleko i da se od nje napravi umetnost. Osvojio sam 15 trofeja za manje od godinu dana i dva svetska prvenstva za manje od godinu dana", kaže naš sagovornik.
"U krvi mi je da budem pekar"
Prvu picu - kaprićozu - napravio je kada je imao 15 godina. Pradeda mu je bio pekar i kaže da se od detinjstva igrao sa testom.
"U krvi mi je da budem pekar, a ne samo pizzaiolo. Najviše volim da pravim lisnata testa, kroasane i sve što je od lisnatog testa. To je umetnost laminiranja testa i ne mogu da kažem da je najteže, ali me to najviše ispunjava u pekarstvu, kao i specijalni hlebovi", kaže Knežević.
Najviše voli da jede picu sa pršutom, ali postoji sastojak koji nikada ne bi dodao na svoje parče.
"Majonez nikada ne bih stavio. Neki kažu da ananas ne može na picu, ali ja tvrdim da može da se upari sa dobrim sastojcima", naglašava pica majstor.
A da li je moguće i na koji način napraviti pravu picu kod kuće, pogledajte u priloženom videu.
Komentari (0)