Život

Polemika zbog imena koje su Megan i Hari dali ćerki: Počast kraljevskoj porodici ili licemerje

Komentari

Autor: Euronews

07/06/2021

-

17:43

Polemika zbog imena koje su Megan i Hari dali ćerki: Počast kraljevskoj porodici ili licemerje
Polemika zbog imena koje su Megan i Hari dali ćerki: Počast kraljevskoj porodici ili licemerje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa princ Hari i Megan Markl postali su roditelji devojčice koju su nazvali Lilibet Dajana. Njenim imenom odali su priznanje kraljici Elizabeti II, ali i počast princezi Dajani koja je poginula 1997. godine. Iako je ime mnoge oduševilo i raznežilo, neki nisu zaobišli mogućnost da paru upute kritike.

Princ Hari i Megan Markl odstupili su prošle godine sa kraljevskih dužnosti i otišli da žive u SAD. Njihov intervju kod Opre Vinfri, emitovan nedavno, izazvao je pometnju u javnosti zbog tvrdnji protiv kraljevske porodice, pa je zato sada ime koje su Megan i Hari dali devojčici izazvalo polemike.

Pojedini mediji naveli su da je ovo bio marketinški potez. Britanski novinar Brendan O'Nil rekao je da je ime koje su Megan i Hari izabrali za ćerku "pomalo PR potez".

Lilibet je inače privatni nadimak kraljice Elizabete II.

Na društvenim mrežama, ali i u nekim medijima pojavili su se natpisi o tome da li je možda potez Harija i Megan bio pomalo licemeran, s obzirom na to da su pre samo nekoliko meseci izneli teške optužbe na račun kraljevske porodice. 

profimedia

 

"Nije li smešno to što je par koji je mesecima osuđivao britansku kraljevsku porodicu svoju ćerku nazvao Lilibet Dajana po dve najpoznatije žene u toj porodici?", piše "Sandej Morning Herald".

Samim tim, kako se navodi, njih dvoje su zadržali veze sa kraljevskom porodicom, od koje su želeli da se odvoje.

Da podsetimo, u intervjuu koji su dali Opri Vinfri, Megan je priznala da su se neki članovi kraljevske porodice brinuli "koje će bije kože biti njeno dete", kada je bila trudna prvi put. Takođe, navela je da je imala suicidne misli.

Tražili donacije u humanitarne organizacije umesto poklona

Nedugo nakon što je objavljena vest da je na svet stiglo kraljičino 11. praunuče, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su zamolili sve one koji im šalju poklone da iste umesto toga doniraju ženskim dobrotvornim organizacijama.

U objavi Fondacije "Arčvel" na zvaničnom sajtu navodi se da svi koji žele da pošalju poklon, podrže ili nauče više o ovim organizacijama koje rade sa ženama i devojčicama, navodeći "Girls Inc", "Harvest Home", "CAMFED" i "Myna Mahila Fondacija".

"Dok su vojvoda i vojvotkinja na roditeljskom odsustvu, Arčveč će nastaviti sa važnim poslom i objavljivati priče na našem sajtu. Radujemo se da vas vidimo", navodi se u objavi.

Kraljica dobila prve fotografije

Britanski mediji pišu da su princ Vilijam i njegova supruga Kejt već poslali poklone za malenu Lilibet Dajanu, te da je kraljica Elizabeta II dobila prve fotografije novorođenčeta, prenosi "Miror".

Megan se porodila u petak u Kaliforniji, tako da će devojčica automatski imati i američko državljanstvo.

EPA/ TOBY MELVILLE

 

"Sa velikom radošću saopštavamo da su princ Hari i Megan, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, poželeli dobrodošlicu na svet svojoj ćerki, Lilibet 'Lili' Dajani Mountbaten-Vinsdor. Lili je rođena u petak, 4. juna u 23:40 zahvaljujući sjajnim lekarima i osoblju bolnice u Santa Barbari", navodi se u saopštenju.

"Lili je dobila ime po svojoj prabaki, njenom kraljevskom visočanstvu, čiji je nadimak Lilibet. Srednje ime, Dajana izabrano je u čast njene voljene bake, princeze od Velsa", navodi se dalje.

Podsetimo, britanski princ i njegova supruga Megan istupili su iz kraljevske porodice kao "aktivni članovi" 8. januara 2020. godine.

Par se potom sa svojim sinom Arčijem preselio u Kaliforniju gde će i njihovo drugo dete odrastati.

Komentari (0)

Magazin