Život

Posle 38 godina u zatvoru dokazao nevinost: Zahvaljujući DNK oslobođen Amerikanac osuđen na doživotni zatvor

Komentari

Autor: BBC/Fonet

29/10/2022

-

18:03

Posle 38 godina u zatvoru dokazao nevinost: Zahvaljujući DNK oslobođen Amerikanac osuđen na doživotni zatvor
Posle 38 godina u zatvoru dokazao nevinost: Zahvaljujući DNK oslobođen Amerikanac osuđen na doživotni zatvor - Copyright Tanjug/AP/J. Emilio Flores/Cal State LA

veličina teksta

Aa Aa

Amerikanac Moris Hejstings oslobođen je kao nevin posle otkrivanja DNK dokaza i nakon što je proveo 38 godina na izdržavanju kazne zatvora zbog ubistva Roberte Vajdermajer 1983. godine u Kaliforniji i dva pokušaja ubistva, izvestio je danas Bi-Bi-Si.

DNK analizom je utvrđeno da je izvršilac tih krivičnih dela bio drugi zatvornik, koji je preminuo 2020. godine na izdržavanju kazne zatvora zbog oružane otmice.

Hejstings sada ima 69 godina i pušten je na slobodu 20. oktobra, po ukidanju presude kojom mu je bila izrečena kazna doživotnog zatvora bez prava na uslovni otpust.

"Pravosudni sistem nije savršen, a kada saznamo za nove dokaze zbog kojih gubimo poverenje u osuđujuću presudu, naša je obaveza da reagujemo brzo", saopštio je okružni tužilac Los Anđelesa Džordž Gaskon i osuđujuću presudu izrečenu Hejstingsu ocenio kao "strašnu nepravdu".

Roberta Vajdermajer je 1983. godine pronađena u prtljažniku svog automobila sa jednom ranom od vatrenog oružja u predelu glave.

Posle sudskog saslušanja 20. oktobra, kada je poništena presuda kojom je bio oglašen krivim, Hejstings je izjavio da nije ogorčen i želi da uživa do kraja života, jer se "mnogo godina molio da dođe ovaj dan". 

Komentari (0)

Magazin