Život

Invazija bubamara na severu Crnog mora, stručnjaci objašnjavaju kako je došlo do ovog fenomena

Komentari

Autor: Tanjug, zaire.com

29/06/2021

-

13:50

Invazija bubamara na severu Crnog mora, stručnjaci objašnjavaju kako je došlo do ovog fenomena
Invazija bubamara na severu Crnog mora, stručnjaci objašnjavaju kako je došlo do ovog fenomena - Copyright AP/Seth Perlman

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Crnog mora došlo je do neuobičajenog fenomena - invazije bubamara, za šta stručnjaci kažu da imaju vrlo jednostavno objašnjenje.

"To se u potpunosti objašnjava najezdom lisnih vaši. U Varni je pre 20 godina bilo mnogo lisnih vaši, koje su omiljeni plen bubamara, zbog čega je došlo do brzog razvoja te populacija", objašnjava šefica biomedicinske kompanije "DDD varna" Antoaneta Tončeva, prenosi portal Novinite.

Ona ukazuje da je neophodna ljudska intervencija kako bi se uspostavio biološki balans.

"Kada pojedu većinu lisnih vaši razići će se, jer će hranu tražiti negde drugde", rekla je Tončeva i dodala da bubamare ni na koji način nisu opasne po ljude.

Kako navodi Gabrijel Lupu, biolog, reč je o insektima iz reda tvrdokrilaca, prenosi portal zaire.com.

"Ovo je vrsta koja se smatra korisnom, koristi se u biološkom suzbijanju štetočina. Taj insekt je, obično, neagresivan, ali slučajno može da ugrize kožu ljudi sa kojima dođe u kontakt. Ujed takođe ne izaziva neželjene efekte na koži ili telu", navodi.

Očekuje se da će se situacija sa ovim insektima srediti u narednim nedeljama, saopštili su predstavnici Uprave za rezervat biosfere delte Dunava.

Komentari (0)

Magazin