Život

Robot pomaže radniku na gradilištu - trči, skače, podiže i dodaje torbu s alatom: Da li je to pogled u budućnost?

Komentari

Autor: Euronews

22/01/2023

-

18:51

Robot pomaže radniku na gradilištu - trči, skače, podiže i dodaje torbu s alatom: Da li je to pogled u budućnost?
Robot pomaže radniku na gradilištu - trči, skače, podiže i dodaje torbu s alatom: Da li je to pogled u budućnost? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Robot Atlas kompanije "Boston Dinamiks" već sada trči, skače, podiže i baca teške predmete i izvodi složene pokrete koji bi jednog dana mogli da pomognu ljudima u fabrikama ili na gradilištima. 

U nedavno objavljenom video-snimku pod nazivom humanoidni robot grabi i baca torbu sa alatom radniku koji čeka na vrhu višespratnice. Nekima nove veštine možda neće izgledati tako zapanjujuće kao u prethodnim video-snimcima gde robot pleše uz "Da li me voliš" i pravi korake unazad. Međutim, "Boston Dinamiks" roboti pokazuju impresivne gimnastičke sposobnosti, piše Euronews.

U kompaniji kažu da je tehnologiju novih mogućnosti kontrole zapravo teže savladati nego same ekstremne akrobacije. U novom videu, Atlas uzima ne samo torbu za alat već i veliku drvenu dasku, trči uz stepenice, skače između nivoa i gura veliku drvenu kutiju sa platforme bez gubljenja ravnoteže, za šta sama kompanija kaže da je "veoma složen zadatak".

profimedia

 

"Boston Dinamiks" naglašava da je za robota obavljanje ovih zadataka veoma složeno jer zahteva prepoznavanje okruženja u kome deluje. Na primer, u plesu je robot praktično "slep" za svoju okolinu, dok u drugim situacijama nije tako.

Robot Atlas je visok 1,52 m i težak 86 kg, ima 28 hidrauličnih zglobova, tri kompjutera na platformi, kao i elektromotore za kretanje na baterije.

Asimetrično okretanje za 540 stepeni u različitim osama

"Boston Dinamiks" ovakvo okretanje opisuje kao mnogo teže od prethodno izvođenih  poteza jer zaokret podrazumeva asimetrično kretanje koje ne postoji u klasičnom prevrtanju unazad.

Moralo se naći rešenje za sve probleme koji su se pojavljivali jer kažu stručnjaci da nije samo  matematika komplikovana, već se i tokom testova Atlas stalno "zaplitao u svoje udove" dok je uvlačio ruke i noge. 

"Koristimo svu snagu koja je dostupna u svakom zglobu robota", kaže u blogu kompanije softverski inženjer Atlas timu za kontrolu, Robin Dejts. "Trik je znati gde je granica sposobnosti robota i onoga što može da uradi", dodao je. 

Za razliku od četvoronožnog Spot robota kompanije "Boston Dinamiks", Atlas nije komercijalno zastupljen. On je  čisto istraživački model koji ima za cilj da pomeri granice robotike.

"Jedna vrsta pokreta koje izvodi nas tera da shvatimo fizička ograničenja robota, a ples nas tera da razmišljamo o tome koliko precizno i spretno može biti kretanje celog tela. Sada moramo da manipulšemo informacijama odnosno da ih pravilno protumačimo u smislu kako možemo koristiti udove robota u konkretnim situacijama", rekao je Dejts.

Ben Stivens, šef kontrole Atlas tima, ističe da je važno da  Atlas može da obavlja svoje nove zadatke potrebnom brzinom.

"Ljudi su veoma vešti i pokretni u ovim zadacima, tako da su to zahtevale prilično velike nadogradnje kontrolnog softvera", rekao je Stivens.

"Boston Dinamics" se nada da će na kraju robotima dati tehnološke sposobnosti da "obavljaju stvarne, fizički zahtevne poslove u realnim uslovima kao što je gužva". "Ovo daje osvrt na to koliko smo do sada postigli. To je budućnost robotike", rekao je Stivens.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin