Život

Gde se nalazi najbolje mesto za skrivanje u slučaju nuklearne apokalipse

Komentari

Autor: Tanjug

09/02/2023

-

10:52

Gde se nalazi najbolje mesto za skrivanje u slučaju nuklearne apokalipse
Gde se nalazi najbolje mesto za skrivanje u slučaju nuklearne apokalipse - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Australija i Novi Zeland su najbolja mesta za opstanak u slučaju nuklearne apokalipse, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Risk Analisis.

To je utvrđeno na osnovu njihovog geografskog položaja, kao i mogućnosti da proizvedu dovoljne količine hrane i energije, prenosi Gardijan.

Osim te dve zemlje, kao povoljna mesta za opstanak nakon nuklearne katastrofe, na listi su se našle Vanuatu, Island i Solomonska ostrva.

"Verovatno će postojati grupe preživelih širom planete čak i u najtežem scenariju", pišu istraživači i dodaju da oni u najotpornijim nacijama imaju najbolje šanse da izbegnu predindustrijski kolaps.

Prilikom istraživanja, autori su uporedili 38 ostrvskih zemalja prema zastupljenosti 13 faktora koji mogu predvideti uspeh postapokaliptičnog preživljavanja, uključujući proizvodnju hrane, energetsku samodovoljnost i klimu. 

I Australija i Novi Zeland su veliki poljoprivredni proizvođači i udaljeni od najverovatnih mesta koja bi mogla da pogodi nuklearna katastrofa na severnoj hemisferi, a Australija je imala najbolje rezultate u celini.

"Australijski rezervat za snabdevanje hranom je ogroman, sa potencijalom da nahrani više desetina miliona ljudi, pored njihovih stanovnika", navodi se u studiji.

Relativno dobra infrastruktura Australije, visoka zdravstvena sigurnost i budžet za odbranu pomogli su da se ona nađe na vrhu tabele.

Međutim, u prilog joj ne idu Australija bliske vojne veze sa Velikom Britanijom i SAD koje je mogu učiniti metom u slučaju nuklearnog rata.

U toj oblasti, Novi Zeland je pokazao neke prednosti, kažu autori, sa svojim dugogodišnjim statusom bez nuklearnog oružja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin