Život

"Ako možete da izađete na kraj sa pijanim putnikom u avionu, možete sve": Kako su se stjuardese snašle tokom pandemije

Komentari

Autor: Euronews

24/05/2021

-

17:10

"Ako možete da izađete na kraj sa pijanim putnikom u avionu, možete sve": Kako su se stjuardese snašle tokom pandemije
"Ako možete da izađete na kraj sa pijanim putnikom u avionu, možete sve": Kako su se stjuardese snašle tokom pandemije - Copyright Zoe Gourdon

veličina teksta

Aa Aa

"Slomili su mi krila veoma agresivno", kaže Anastatia Petridu, stjuardesa koja je avgusta 2020. godine dobila otkaz.

Oko 400.000 zaposlenih u avio-kompanijama širom sveta izgubilo je posao zbog pandemije koronavirusa.

Budući da Međunarodna asocijacija vazdušnog transporta (IATA) procenjuje da se vazdušni saobraćaj verovatno neće povratiti u normalu iz 2019. godine sve do 2024, mnogi bivši zaposleni avio-kompanija odlučili su da pronađu novi posao.

"Prijavila sam se za posao za čistačice"

Anastasija je poreklom iz grčkog grada Drama, a radila je za kompaniju AirX, koja je specijalizovana za privatne letove.

"Niko ne može da mi slomi krila, jer sam izgradila svoju karijeru", rekla je Anastasija, koja je 14 godina radila u vazduhoplovstvu.

Nakon što je radila za "Cyprus Airways" i "Olympic Air", Anastasia se preselila u Veliku Britaniju da bi radila za "Flibe", najveću evropsku regionalnu avio-kompaniju u to vreme.

Kompaniju su kasnije pogodili finansijski problemi, Anastasija je dobila otkaz septembra 2019. godine, a "Flibe" je bankrotirao marta 2020.

"To je bilo traumatično iskustvo - zbog tog posla sam napustila Grčku. Mnogo mi je bilo teško da nađem novo zanimanje. Prijavila sam se na preko 300 mesta, čak i za posao čistačice. Kada bi me poslodavci pitali zašto želim ovaj posao, ja bih im odgovorila da su mi potrebni prihodi", prisetila se.

Anastasia Petridou

 

Srećom, Anastasija se takođe prijavila za poziciju stjuardese kod dve privatne avionske kompanije. Na kraju se zaposlila u "AirX"-u, iako je zbog toga morala da se preseli i gotovo uvek mora da bude spremna na putovanje, jer VIP stjuardese u veoma kratkom roku saznaju kada lete.

"Posle toga je počeo karantin. Kada mi se završio trening jedva sam čekala da krenem sa radom, ali letovi su bili otkazani", objasnila je Anastasija.

Pošto je ona tek bila na probnom periodu nije stekla pravo ni za kakvu nadoknadu.

"Nisam znala šta da radim, bila sam depresivna. Moja starija sestra bila je u Nemačkoj, a moj dečko u drugoj državi - Nisam znala gde da pođem", priseća se Anastasija.

Napokon je našla posao u novembru 2020. godine kao recepcionarka zdravstvene klinike u Londonu.

"Još uvek tražim posao u vazduhoplovstvu, moja krila su i dalje tamo", kaže Anastasija.

"Sada radim ono što zaista volim"

"Osetila sam da će stvari poći po zlu prošle godine. Uvek verujem svojoj intuiciji, pa sam znala da ću morati da smislim neki plan kako da preživim. Dok sam bila u karantinu kod kuće imala sam dovoljno vremena da razmislim o tome šta mene zapravo zanima u životu i šta zaista volim“, kaže Zoe Gordon 31-godišnjakinja iz Francuske.

Zoe je radila kao stjuardesa u avio-kompaniji "Emirates" pre nego što je izgubila posao juna 2020. godine.

"Letela sam preko 5.000 sati i prevozila oko 200.000 putnika godišnje", otkrila je. Krajem aprila, Zoe je konačno odlučila da otvori svoju kompaniju u Dubaiju.

Bivšu stjuardesu je uvek interesovala tema zaštite okeana. Velika obožavateljka Grete Tunberg, odlučila je da sledi svoju strast i osnovala je kompaniju "The Neod", koja porizvodi eko kupaće kostime.

Svu svoju ušteđevinu uložila je u novu kompaniju uključujući i naknadu od 5.600 evra koju je dobila od "Emirates"-a.

"Nisam imala predstavu o tome kako se vodi kompanija, ali odlučila sam da prihvatim ovaj izazov i pomerim granice", kaže Zoe i dodaje da joj partner mnogo pomaže u poslu.

Zoe Gourdon

 

"Želim da se borim protiv današnjih navika potrošnje koje su posebno prisutne u modi, industriji koja je na drugom mestu po zagađenju prirode", nastavila je mlada Francuskinja i dodala: 

"Plašim se da avio-kompanije neće početi ponovo da zapošljava, ali ja sada radim nešto što iskreno volim. Sada ne mogu ni da zamislim da ponovo letim", zaključića je Zoe.

"Ako možete na kraj sa pijanim putnicima..."

Mnogima koji se odreknu letenja može biti zastrašujuće da se odjednom snađu na drugom polju. Alan Vilijams 46-godišnji pilot iz Velike Britanije osnovao je firmu za zapošljavanje "Miramar Connect" kako bi pomogao bivšim kolegama u vazduhoplovstvu da pronađu novu karijeru.

"Posle ovoliko godina rada mnogo puta me je impresioniralo kako je kabinsko osoblje sposobno za rešavanje svih problema", kaže Alan.

Alan Williams

 

"Od smirenja pijanih i nasilnih putnika do rešavanja medicinskih problema. Od pružanja efikasnih usluga do diplomatskog rešavanja bilo koje situacije među umornim i pomalo uplašenim putnicima", naveo je pilot.

Alan kaže da osoblje avio-kompanije često potcenjuje svoju vrednost te se zato ne prijavljuju za ozbiljan posao.

On želi da ubedi poslodavce da su bivši zaposleni u vazduhoplovstvu veoma odgovorini i sjajni u radu sa ljudima.

Da li bi se Alan nekada vratio vratio letenju?

"Da, možda ne postoji bolji osećaj od upravljanja putničkim avionom. Ali trenutno se suočavam sa istim problemom kao i svi drugi. Sada svi imamo priliku da razmislimo kako možemo srećno da živimo i radimo van vazduhoplovstva ", kaže on.

"Kapetan je objavio da odlazim"

"British Airvais" je otpustio 12.000 zaposlenih zbog pandemije, a Den Storer je odlučio da dobrovoljno da otkaz.

Radio je kao kabinsko osoblje 15 godina.

"Kada smo sleteli u Londonu, kapetan je objavio da odlazim i dobio sam veliki aplauz", kaže Den.

Dan Storer

 

Budući da ima diplomu evropskih studija, španskog i ruskog jezika, Strorer trenutno radi kao profesor.

Den kaže da je posao stjuarda bio najbolji način da radi i putije istovremeno.

"Ljudi putuju iz toliko razloga - srećnih i tužnih - ali uvek mi je bilo zadovoljstvo deliti priče i šoljice čaja sa putnicima na dugim noćnim letovima", prisetio se. 

"Nisam siguran da li ću se ikada vratiti letenju u punom radnom vremenu. To je bio neverovatan period u mom životu, ali sada se fokusiram na nove izazove. Videti napredak kod dece me ispunjava više nego išta ranije", zaključio je Den.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin