Aktuelno

Ukinuta vanredna situacija u Pirotu uvedena zbog curenja amonijaka

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2023

-

15:21

Ukinuta vanredna situacija u Pirotu uvedena zbog curenja amonijaka
Ukinuta vanredna situacija u Pirotu uvedena zbog curenja amonijaka - Copyright Euronews/Dragan Živanović

veličina teksta

Aa Aa

Štab za vanredne situacije Pirota danas je na sednici doneo odluku o ukidanju vanredne situacije na delu teritorije Grada Pirota, koja je uvedena 25. decembra, kada se desio akcident sa kompozicijom cisterni sa amonijakom i curenja amonijaka iz jedne od cisterni.

Gradonačelnik Pirota i komandant Štaba Vladan Vasić zaključio je da je Štab blagovremeno reagovao kada je do akcidenta došlo i dodao da su se uslovi za ukidanje vanredne situacije stvorili, kada su pre dva dana sve cisterne sa amonijakom podigne i bezbedno uklonile sa mesta gde se desila nesreća.

"Sve cisterne su sklonjene, pet cisterni se nalazi u stanici kod sela Staničenje, a uvedene su i preventivne mere za taj deo purge pa će se vozovi kretati maksimalnom brzinom od 20 kilometara na čas, a maksimalna masa kompozicije će biti 1.200 tona. Za ovu kompoziciju, možemo da izračunamo, njena masa je bila 1.600 tona, a takođe, uvedena je i zabrana prevoza amonijaka na pruzi Pirot-Niš. Ne znamo do kad će trajati", rekao je Vasić.

 

 

Kaže da je Štab doneo preporuke da se nabavi oprema za zaštitu disajnih organa i da se ubrza osposobljavanje sistema za uzbunjivanje.

"Da upoznamo javnost kako će funkcionisati, koji su znakovi i zvuci i koje je njihovo značenje. Moja ocena je da se Štab dobro snašao, da smo brzo uveli i vanrednu situaciju i mere, posledice su otklonjene bez ikakvih problema i mislim da smo ovu vanrednu situaciju uspešno okončali", rekao je Vasić.

Podsetimo, 25. decembra prošle godine iz šina su iskliznula četiri od 20 vagona cisterni koji su prevozili amonijak, nakon čega je došlo do curenja amonijaka.

Mnogi građani Pirota zatražili su lekarsku pomoć, a registrovano je više od 50 osoba sa simptomima trovanja amonijakom. Od posledica trovanja dve osobe su preminule.

Zbog svega je u tom gradu proglašena vanredna situacija, a škole i vrtiću nisu radili nekoliko dana. Posledice po životnu sredinu tek će biti ispitane.

Usledilo je uklanjanje cisterni, a iz jedne od njih koja je curila prethodno je preostali amonijak pretočen u kamion cisternu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija