Aktuelno

Slučaj Dečani: Trovanje vodom ili dezinformacijama i huškanjem

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/07/2021

-

18:42

Slučaj Dečani: Trovanje vodom ili dezinformacijama i huškanjem
Voda - Copyright Printskrin/Youtube/Hidrodrini 1

veličina teksta

Aa Aa

Identični zdravstveni problemi kod više od 1.000 ljudi u Dečanima od kojih su dve osobe i preminule i pre utvrđivanja uzroka doveli su do novih međunacionalnih tenzija i optužbi. 

Nisu izostali ni obračuni na više frontova - dao albanskih političara je sumnje odmah bacio na Srbe, a deo je slučaj iskoristio za međustranački obračun. Nije izostalo ni podsećanje da optužbe dolaze nekoliko dana pre nastavka briselskih pregovora zakazanih za 19. juli. 

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj rekla da je jedan od stanovnika video "dvojicu sumnjivih Srba" u Dečanima pre situacije sa trovanjem. 

"Sumnjivi Srbi" i sećanje na stare optužbe

Ova varnica bila je dovoljna da mediji prenesu naslove poput "dva Srbina viđena u Dečanima pre prijavljenih slučajeva trovanjem vodom iz bunara". S druge strane, u srpskoj zajednici prisetili su se slične situacije od pre nekoliko decenija. 

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je rekao da su optužbe bez ijednog dokaza protiv Srba vrlo opasne i podsetio da je pogrom 17. marta 2004. počeo klevetama na račun srpskog naroda.

"Nagledao sam se scenarija trovanja još tokom 90-tih, gde su uvek bili Srbi krivi, pa je tako i sada kada je u pitanju ovo masovno trovanje u Dečanima", rekao je za Kosovo onlajn Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije.

Po njegovim rečima, s obzirom na to da u Dečanima nema Srba, "sada je bilo potrebno uplesti i manastir". A manastir je upleten kada se ispostavilo da su dvojica navodno sumnjivih Srba zapravo bila u poseti manastiru.

Istovremeno monasi iz Visokih Dečana su za Euronews Srbija rekli da su oni svi dobrog zdravlja jer već godinama unazad ne piju vodu iz vodovoda.

Poziv međunarodnoj zajednici

Reagovali su i predstavnici Beograda, pa je tako Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, upozorila da je "na delu veoma opasna i neodgovorna kampanja dezinformacija u delu albanske javnosti, kojom se Srbi, bez ijednog jedinog dokaza pokušavaju proglasiti odgovornim za trovanje vodom u Dečanima. Zbog toga su najavili pismo međunarodnim misijama na Kosovu "sa jasnim zahtevom da se prekine sa ovom neodgovornom kampanjom lažnih vesti i dodatno zaštite Srbi u Pokrajini".

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je navode iz Prištine, rekavši da Srbi koje optužuju nisu bili ni na 500 metara od izvorišta vode.

"Imamo analizu kretanja vozila sa novosadskim tablicama, nisu bili ni na 500 metara od izvorišta vode. Čekamo da vidimo šta će da kažu, Čekamo, slušamo", kazao je Vučić.

Ali nisu samo Srbi bili na prozivani. Kosovski političari priliku su iskoristili za međustranačke obračune.

Međustranački obračun

Poslanik DSK i bivši ministr zdravlja Armend Zemaj kritikovao je vladu i premijera zbog nemara u rešavanju situacije u opštini Dečani, prenosi Reporteri. Zemaj je na sednici Skupštine rekao da je premijer Kurti više zainteresovan za fiozofiju u Grčkoj, nego za probleme na Kosovu.

"Posle trovanja 900 ljudi, kada se Vlada konačno probudila, premijer je bio više zainteresovan da drži predavanja o Aristotelu i Platonu u Grčkoj", rekao je Zemaj.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiu je za portal Kosovoonline podsetio je da je opština Dečani naseljena gotovo isključivo Albancima.

"Opština Dečani je gotovo stopostotno naseljena Albancima, tako da se nikakva krivica ne može pripisati Srbima. To je izbegavanje odgovornosti za nešto, što se ne sme desiti", kaže Spahiu.

On smatra da su u ovom slučaju zakazale i centralne i lokalne institucije na Kosovu, koje su pokazale nesposobnost da zaštite svoje građane, naročito napominje da bi kosovski politički predstavnici trebalo da se suzdržavaju od "huškačkih komentara na međuetničkoj osnovi".

U smirivanje međunacionalnih i međustranačkih strasti uključila se i Ambasada SAD u Prištini koja je preko Tviter naloga pozvala  novinare i građane da "ne veruju glasinama", dodavši da će biti izvedeno još testova, ali da se smatra da je bakterija uzrok trovanju ljudi.

Kako je počelo

Dve osobe su preminule a na stotine javilo bolnici u Dečanima sa sličnim simptomima trovanja. U opštini je proglašeno vanredno stanje, a tužilaštvo je pokrenulo istragu. Odmah se posumnjalo na vodu. 

Regionalno vodovodno preduzeće u Peći saopštilo je da analize uzetih uzoraka vode na lokalitetima na kojima se sumnja da je bilo trovanja pokazuju da su fizičko-hemijske i bakteriološke vrednosti iznad granica dozvoljenih prema standardima Evropske unije.

Analizu je u više navrata radio i Nacionalni institut za javno zdravlje i to svaki put s različim nalazima.

Prva analiza uzorka vode u ovoj opštini pokazala je da voda nije zatrovana, ali je najavljeno i angažovanje strane laboratorije čiji nalazi još nisu obelodanjeni. Nakon naknadne analize Kosovskog instituta za javno zdravlje saopšteno je da je identifikovao više bakterija koje bi mogle da „daju indikacije“ da je zagađena pijaća voda u selima opštine Dečani.

Konačno, Institut je danas testirao vodu u opštini Dečani za koju se sumnjalo da je uzrok trovanja, i potvrdio da je u tamošnjem vodovodu došlo do zagađenja koliformnim bakterijama i ešerihijom koli, prenela je prištinska Koha. Navodi se da ta voda, koje pripada slivu reke Drenovac, nije za piće.

Istovremeno, tela preminulih data su na obdukciju. 

O čitavom slučaju u toku je straga koju će voditi dva tužioca Osnovnog tužilaštva u Peći, saopštio je portparol tog suda Skadar Nikći. On je odbio da komentariše tvrdnje da su "dvojica Srba" viđena na tom prostoru uoči izbijanja ove afere.

Novi snabdevač i stari problem

Za sada je jedini epilog situacije u kojoj su, po poslednjim informacijama lekarsku pomoć u Glavnom centru porodične medicine u Dečanima zatražile 1.392 osobe sa simptomima trovanja - promena snabdevača vodom.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj izjavio da regionalna kompanija za vodosnabdevanje "Hidrodrini" više neće snabdevati tu opštinu pijaćom vodom i da će biti formirana posebna opštinska kompanija za vodosnabdevanje.

Ministar za infrastrukturu, životnu sredinu i prostorno planiranje Ljiburn Aljiu rekao je da je sistem vodosnabdevanja na Kosovu slab, jer vodovodne cevi i bunari u Dečanima nisu zaštićeni, prenosi Reporteri.

Prema rečima ministra Aljiua, obilnije padavine bi stvorile sličnu situaciju na mnogim drugim mestima, isto kao u Dečanima. Aljiu je izjavio da sistem vodosnabdevanja "Hidrodrini" nije zaštićen.

"Bunari su dostupni, rezervoaru se može lako pristupiti. Hlorisanje se vrši ručno, čitav sistem je osetljiv. Obilnije padavine mogu stvoriti sličnu situaciju", rekao je Aljiu na zasedanju kosovske skupštine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija