Društvo

Korona u zamahu: Skočio broj zaraženih u Srbiji, kako prepoznati simptome "Erisa"

Komentari

Autor: Fonet

22/09/2023

-

13:32

Korona u zamahu: Skočio broj zaraženih u Srbiji, kako prepoznati simptome "Erisa"
Tanjug/AP/Kristopher Radder, Seth Wenig, Lee Jin-man, Pixabay - Copyright Tanjug/AP/Kristopher Radder, Seth Wenig, Lee Jin-man, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji su u proteklih sedam dana registrovane 2.803 obolele osobe od koronavirusa od 13.297 testiranih uzoraka, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja covid-19.rs.

Za sedam dana skoro je dupliran broj zaraženih, jer je u nedelji koja joj je prethodila testirano 7.437 osoba, a kovid je potvrđen kod 1.529 pacijenata.

Od početka epidemije u martu 2020. godine registrovno je 2.552.178 obolelih osoba, od 13.088.879 urađenih testova u istom periodu. U proteklih sedam dana nije bilo smrtnih slučajeva.

Naredni presek je 28. septembra.

Kakvu kliničku sliku daje "Eris"?

Eris je "potomak" omikrona. U pitanju je podvarijanta koja se prvi put pojavila u februaru ove godine. Za kratko vreme se proširila i postala je dominantna u više od 50 zemalja sveta -  SAD, Kini, Kanadi, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji.

Svetska zdravstvena organizacija ju je označila kao "varijantu pod nadzorom", ali i navela da nema veće opasnosti i dokaza da izaziva težu kliničku sliku.

"Klinička slika je slična kliničkoj slici drugih podvarijanti omikrona koje su se do sada javljale. Možemo da očekujemo blažu kliničku sliku - curenje iz nosa, grebanje u grlu, povišenu temperaturu, malaksalost, slabost, kašalj. Veći rizik da razviju težu kliničku sliku imaju stariji od 65 godine, osobe koje imaju oslabljen imunitet zbog maligne bolesti ili hronični bolesnici", rekla je u ranijem razgovoru za Euronews Srbija dr Aleksandra Patić, načelnica Centra za virusologiju Institutu za javno zdravlje Vojvodine.  

Osim Erisa, nedavno je registrovana još jedna podvarijanta omikrona BA2.86 nazvana "Pirola".  Nova podvarijanta "Pirola, registrovana je u Danskoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Izraelu, Švajcarskoj i Južnoj Africi. U Srbiji nije laboratorijski potvrđena. I tu podvarijantu SZO je označila kao "varijantu pod nadzorom".

Kovid infekcije i hospitalizacije u porastu su u SAD, Evropi i Aziji, a mnogi slučajevi ovog leta pripisani su podvarijanti omikrona EG.5 ili "Eris". Trenutno, stručnjake brine i BA.2.86 ili "Pirola", zato što ima 36 mutacija.

Preporuke radne grupe

Podsetimo, zbog ubrzanog rasta broja zaraženih, pre nekoliko dana zasedala je Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovida 19 i donela preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom.

Tako je na nivou primarne zdravstvene zaštite obavezno testiranje na kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije, ali i testiranje kontakata sa kovid pozitivnim licima u zdravstvenim ustanovama.

Istaknut je i značaj testiranja pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

Radna grupa je zauzela stav da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Kako je saopšteno nakon sastanka, na nivou bolničkih ustanova neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama. Takođe je neophodno testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko lečenje.

U saopštenju se navodi i da su Komisije za prevenciju bolničkih infekcija dužne da prate epidemiološku situaciju u zdravstvenim ustanovama i donose odluku o eventualnoj zabrani poseta u bolnicama.

Osim toga, naglašen je i značaj imunizacije koja se sprovodi u skladu sa preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, a u skladu sa Stručno metodološkim uputstvom Instituta za javno zdravlje Srbije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija