Društvo

Korona ubrzava: Ponovo se otvaraju kovid ambulante po domovima zdravlja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2023

-

13:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Zbog korona virusa, ali i drugih respiratornih infekcija pune su čekaonice domova zdravlja. Radna grupa za borbu protiv kovida donela je nove mere koje se tiču obaveznog nošenja maski u zdravstvenim ustanovama. U Novom Sadu je ponovo otvorena kovid ambulanta, zapravo respiratorni centar.

Nadležni kažu da situacija u Novom Sadu nije dramatična, ali da je potreban oprez i da su kovid ambulantu (respiratorni centar) ponovo otvorili kako bi se smanjilo širenje infekcije po drugim odeljenjima. U poslednja 24 sata imali su oko 100 pacijenata sa respiratornim infekcijama, a od tog broja njih 37 bilo je pozitivno na koronu. 

U poslednjih nedelju dana u Srbiji je testirano 13.297 osoba, a na kovid su pozitivne 2.803 osobe. To je skoro duplo više testiranih i obolelih u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, kada je bilo 7.437 testiranih 1.529 zaraženih.

Nameće se pitanje kakva nas zima očekuje, ako su ambulante sada pune, a tek je početak jeseni.

Dr Veselin Bojat, direktor DZ Novi Sad kaže nije prošlo dugo vremena od kada su zatvorene kovid ambulante - 13. jula, a da su već prošle nedelje bili prinuđeni da ponovo otvore iste.

"Prošle nedelje smo otvorili respiratorne ambulante. U respiratornom centru na Novom naselju rade dve ekipe. Javlja se dnevno stotinak naših sugrađana sa grebanjem u grlu, povišenom temperaturom, glavoboljom, neko i stomačnim tegobama. Sve su blaže kliničke slike koje ne zahtevaju hospitalizaciju", rekao je dr Bojat za Euronews Srbija.

On je naveo da je od stotinak pacijenata koji su se javili u poslednja 24 sata njh 37 bilo pozitivno na koronu.

"Sreća u svemu tome je što nijedan ne zahteva hospitalizaciju. Simptomi su slični sezonskom gripu", naveo je on.

Šta nas očekuje u narednom periodu

Napominje da su već uvedene obavezne maske u zdravstvenim ustanovama, a da su u nekim zdravstvenim ustanovama zabranjene posete. Dr Bojat kaže da sve ono što je važilo ranije treba da važi i sada - pranje ruku, održavanje distance, i da će se na taj način sprečiti širenje infekcije.

Upitan da li je intenzivnijem širenju virusa doprineo i povratak dece u kolektive dr Bojat kaže da je na ovu situaciju uticao i početak školske godine i ispitni rokovi koji su u punom jeku, ali i sezona proslava i masovnijih okupljanja.

profimedia

 

Pojašnjava da deca školskog uzrasta nema razloga da se javljaju u respiratorne centre, već svom pedijatru.

"Deca nema potrebe da se javljaju respiratornim centrima, oni se javljaju svojim pedijatrima koji im određuju terapiju i savetuju eventualno neko mirovanje. Sada je sezona svadbi, masovnijih okupljanja i ovo je posledica svega toga", naveo je on.

Objašnjava da je respiratorni centar, sa dve ekipe, otvoren kako bi sprečili širenje infekcije po drugim zdravstvenim objektima Doma zdravlja u Novom Sadu.

"Pacijenti znaju da se sa tim simptomima javljaju respiratornim centrima. Ne mislim da će biti dramatičnih kliničkih slika kao što je bilo u ranijim periodima, kada smo imali desetine i desetine pacijenata sa ozbiljnim simptomima koji su zahtevali hospitalizciju, kada smo imali i smrtonosne ishode. Verujem da ovaj soj neće pokazati takvu štetnost za ljudski organizam", rekao je dr Bojat.

Eris registrovan u Srbiji

U Srbiji je laboratorijski potvrđena nova podvarijanta omikrona EG.5, nazvana "Eris" koja ima sposobnost da se brzo širi, ali daje blažu kliničku sliku. Kod inficiranih se javljaju simptomi koji podsećaju na jaču prehladu - povišena temperatura, curenje iz nosa, grebanje u grlu, malaksalost, kašalj, povišena temperatura.

U riziku da razviju težu kliničku sliku su osobe stariji od 65 godine, pacijenti koji imaju oslabljen imunitet zbog maligne bolesti ili hronični bolesnici.

Eris je "potomak" omikrona. To je podvarijanta koja se prvi put pojavila u februaru ove godine. Za kratko vreme se proširio i postao je dominantan u više od 50 zemalja sveta -  SAD, Kini, Kanadi, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji.

Osim Erisa, nedavno je registrovana još jedna podvarijanta omikrona BA2.86 nazvana "Pirola".  Nova podvarijanta "Pirola, registrovana je u Danskoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Izraelu, Švajcarskoj i Južnoj Africi. U Srbiji nije laboratorijski potvrđena. I tu podvarijantu SZO je označila kao "varijante pod nadzorom".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija