Društvo

Šire se male boginje u Novom Pazaru: Naložena vanredna revizija vakcinalnih kartona, hitan dopis školama i vrtićima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/05/2024

-

14:28

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Novom Pazaru je prijavljena epidemija malih boginja, nakon što su morbile potvrđene kod troje dece. Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru naložena je vanredna revizija zdravstvenih (vakcinalnih) kartona, zdravstveni radnici pozivaju roditelji čija deca nisu vakcinisana MMR vakcinom da to učine. 

Nakon što su se pojavili prvi slučajevi zaraze, preduzeto je niz mera kako bi se sprečilo dalje širenje. U Zavodu za javno zdravlje u Novom Pazaru kažu da se aktivno traže kontakti i obavlja epidemiološki nadzor nad njima. Školama i vrtićima upućen je hitan dopis zbog trenutne epidemiološke situacije, a u dopisu se navodi da je neophodno pojačati nadzor u svim obrazovnim ustanovama.

"Pojačan nadzor se pre svega odnosi na predškolskolske ustanove gde nekada roditelji dovedu i bolesnu decu, jer moraju da rade a nema ko da ih čuva. Naložili smo da sestre i vaspitači pojačaju nadzor nad decom i da ukoliko primete bilo kakve simptome bolesti obaveste o tome roditelje i dete vrate kući. Roditeljima da sugerišu da dete odvedu kod svog izabranog lekara", kaže za Euronews Srbija dr Samra Ljajić, epidemiološkinja ZZJZ u Novom Pazaru.

Inače, prvi slučaj malih boginja u Novom Pazaru potvrđen je 18. aprila ove godine. Reč je o detetu starom 16 meseci koje nije vakcinisano. Zbog druge bolesti bilo je zbrinuto u bolnici u Beogradu, a po povratku kući pojavili su se simptomi. Ponovo je vraćeno za Beograd gde je u Nacionalnoj referenoj laboratoriji u Torlako potvrđeno da ima male boginje.

Euronews/Enes Radetinac

Dr Samra Ljajić

Kod još dvoje dece izrasta četiri i šest godine potvrđene su morbile ovih dana. Deca nisu vakcinisana, a oba slučaja su prijavljena od Dečjeg odeljenja u Novom Pazaru, gde su i lečena. Dete predškolskog uzrasta tokom praznika bravilo je u Bosni i Hercegovini i njemu je zaraza morbilama potvrđena u privatnoj laboratoriji.

U Srbiji su od početka godine registrovana 82 slučaja malih moginja, a najviše zaraženih je na teritoriji Beograda- 57 potvrđenih slučajeva. Morbile su potvrđene i u Novom Sadu, Pančevu, Staroj Pazovi, Nišu, Boru, Valjevu, Mionici, Vranju. 

Najmanje vakcinisanih u poslednjih 20 godina

Pojava malih boginja u Novom Pazaru posebno brine lekare, jer je mali obuhvat vakcinisane dece. U 2022. godinu MMR vakcinu koja štiti i od malih boginja, u tom gradu primilo je samo 29,7 odsto dece. Dobar kolektivni imunitet postiže se ukoliko je vakcinu primilo više od 95 odsto dece. Vakcina se prema obaveznom Kalendaru imunizacije prima u drugoj godini života i pred polazak u školu. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" tоkоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi su rеgistrоvаnе nајnižе vrеdnоsti оbuhvаtа MMR vаkcinоm u pоslеdnjih 20 gоdinа. Оbuhvаt оvоm vаkcinоm u drugој gоdini živоtа u 2020. gоdini iznоsiо је 78,1 odsto, а u 2021. gоdini svеgа 74,8 odsto. Оbuhvаt drugоm dоzоm, prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе škоlе, u 2021. gоdini iznоsiо је 85,8 odsto. 

Оbuhvаt оvоm vаkcinоm u drugој gоdini živоtа u 2022. gоdini је biо 81,3 odsto,  а prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе šкоlе 89,5 odsto. Pоstignuti оbuhvаt MMR vаkcinоm u drugој gоdini živоtа u 2023. gоdini је iznоsiо 84,5 odsto, а prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе škоlе 91 odsto. Ciljnе vrеdnоsti оbuhvаtа trеbа dа iznоsе 95 odsto, kаkо bi sе sprеčilа cirkulаciја uzrоčnikа u pоpulаciјi i оbоlеvаnjе. 

Euronews/Enes Radetinac

 

Оd 7. februara, kada se pojavio prvi slučaj malih boginja, nа snаzi su pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоškоg nаdzоrа. To podrazumeva prijavljivanje svake sumnje na morbile, lаbоrаtоriјsku diјаgnоstiku, izоlаciјu i lеčеnjе оbоlеlih, zdrаvstvеni nаdzоr, еpidеmiоlоški nаdzоr, vаkcinаciјu nеvаkcinisаnih i nеpоtpunо vаkcinisаnih osoba.

Epidemija malih boginja bukti i u susednim zemljama BiH, Rumuniji. 

Veliki rezervoar osetljivih osoba

Epidemiolozi upozoravaju da je godinama unazad mali obuhvat vakcinisane dece MMR-om, te da je stvoren veliki "rezervoar" osetljivih osoba. To znači da može da bukne požar koji teško može da se zaustavi, jer je reč o virusu koji se brzo i lako širi.

Srbija je visoku cenu platila u epidemiji koja je buknula 2017/2018. godine. Tada je zaraženo 5.800 ljudi, a preminulo je 15 osoba. Među preminulim i četvoro dece uzrasta do pet godina.

Novi Pazar je u toj epidemiji bio jedno od žarišta epidemije. U periodu od šest meseci zaraženo je oko 500 ljudi, a čak 70 odsto je bilo na bolničkom lečenju.

Dr Dragoslav Popović, savetnik za imunizaciju rekao je ranije za Euronews Srbija da je Novi Pazar sa malim obuhvatom vakcinisane dece novo potencijalno žarište epidemije. 

"Svako mesto u kojem je obuhvat vakcinisane dece na tako niskom nivou, a postoji cirkulacija virusa u zemlji, je potencijalno žarište. To treba da bude snažan signal roditeljima da vakcinišu svoju decu", rekao je Popović.

Profimedia

 

Lekari kažu da morbile ne treba poistovećivati sa varičelama, koje uglavnom prolaze bez komplikacija. Roditelji zaboravljaju da su male boginje opasna bolest koja nosi brojne rizike po dete koje se zarazi.

"Dokazano je da su male boginje virusno oboljenje koje se najbrže prenosi u populaciji koja nije zaštićena. Sama bolest je kao ruski rulet. Nikada ne znamo u kom pravcu može da krene. Moram da podsetim da smo tokom prošle epidemije imali 15 smrtnih slučajeva. To su pacijenti koji su premunuli i pored toga što su imali najbolju moguću bolničku negu u akutnoj fazi bolesti", naveo je Popović.

Lekari podsećaju da je najbolja zaštita vakcinacija, da male boginje nisu bezazleno oboljenje, da se dešavaju komplikacije u vidu zapaljenja pluća, zapaljenja moždanih ovojnica, pa i smrtnog ishoda.

Komentari (0)

Srbija