Društvo

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Dostojanstven rad i ravnopravnost prioriteti su u krizi

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2022

-

15:40

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Dostojanstven rad i ravnopravnost prioriteti su u krizi
Brankica Janković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Bez obzira na pandemiju i krizu u Ukrajini, prava na dostojanstven rad i ravnopravnost moraju biti poštovana, poručila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

"Prava i ravnopravnost posebno su važni u aktuelnoj situaciji kada se javljaju drugačiji problemi u ostvarivanju ravnopravnosti na tržištu rada", rekla je Jankovićeva na završetku trodnevne obuke za ekonomsko osnaživanje žena na selu.

Podsetila je da se četvrtina pritužbi prošle godine odnosila na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja, i ocenila da to vidi kao pozitivnu stvar i spremnost građana da prijavljuju diskriminaciju.

"Takođe, to je još jedan znak da je neophodno što pre unaprediti pravni okvir u oblasti rada, naročito zaštite na radu", kazala je Poverenica, navedeno je u saopštenju.

Jankovićeva je ocenila i da je unapređenje položaja žena u ruralnim područjima važno za celo društvo.

Navela je da su sticanje novih znanja i veština najznačajniji za ostvarivanje, kako ekonomske nezavisnosti kao osnovnog uslova za poboljšanje kvaliteta života, tako i smanjenje rizika od diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja.

Na završetku trodnevne obuke za ekonomsko osnaživanje žena na selu, Poverenica je istakla da će naučeno stvoriti novu razvojnu šansu i otvoriti prostor za održive, zelene poljoprivrede na malim gazdinstvima.

Žene sa sela obučene su za digitalni marketing i bolje plasiranje proizvoda na tržištu, i edukovane na polju ekologije i održivog razvoja u okviru projekta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija