Društvo

RHMZ izdao upozorenje na veću količinu padavina za petak i subotu - meteorolozi otkrivaju kada nam stiže stabilizacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2022

-

21:15

RHMZ izdao upozorenje na veću količinu padavina za petak i subotu - meteorolozi otkrivaju kada nam stiže stabilizacija
RHMZ izdao upozorenje na veću količinu padavina za petak i subotu - meteorolozi otkrivaju kada nam stiže stabilizacija - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, Dragan Kujundžić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje za područje Srbije na veću količinu padavina za petak i subotu.

Kako se navodi na njihovom sajtu, sutra se očekuje oblačno vreme sa kišom, ponegde i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom i osetno svežije i vetrovito vreme.

I meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković kaže da će u petak kiša padati povremeno i mestimično u celoj zemlji uz dodatno zahlađenje i pojačan severni vetar.

Printscreen RHMZ

 

"Dnevna temperatura će samo u istočnim i severoistočnim predelima prelaziti 24 stepena Celzijusa, u Beogradu se očekuje do 23, dok će na krajnjem jugu biti oko 20", kaže Gojković.

Da nas od petka definitivno očekuje promena vremena sa padavinama, potvrđuje i meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu, dodajući da će u Beogradu ipak biti suvo i bez opasnosti od scenarija kojem su građani svedočili pre dva dana.

"U Srbiji u petak umereno do pretežno oblačno i svežije. Kiša i pljuskovi sa grmljavinom ujutro i pre podne očekuju se na severozapadu i zapadu Srbije, dok će u ostalim predelima biti suvo, a na jugu i istoku i sa sunčanim intervalima. Kišna zona posle podne i krajem dana zahvatiće južne i istočne predele Srbije i nad ovim područjem očekuju se i obilniji pljuskovi sa grmljavinom. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar, krajem dana u pojačanju", kaže Đurić.

On objašnajva da će pogoršanje vremena, koje se očekuje od petka, biti posledica premeštanja hladnog fronta sa severozapada tj. iz oblasti Alpa preko našeg područja, tako da će, dodaje, uslediti prodor hladnije vazdušne mase, a da se pred kraj dana očekuje i jak severozapadni vetar. 

"Dobra vest je da se padavine poput onih koje su pre dva dana ''potopile'' Beograd ne očekuju, ali će svakako obilnijih padavina u petak uveče i i noći ka subotu biti na jugu i istoku Srbije i očekuje se da padne 20 do 40 milimetara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više", dodaje Đurić.

Ovo potvrđuju i na sajtu RHMZ-a gde navode da se tokom noći od petka na subotu i u subotu ujutru na jugoistoku i istoku zemlje očekuju se padavine, a Đurić objašnjava da su one posledica uticaja visinkog ciklona nad južnim predelima Balkana, koji će se svojim centrom premeštati sa Jonskog mora i južnog dela Jadrana dalje na istok ka Egejskom moru.

Za vikend ostaje oblačno i kišovito

Srbija će i tokom vikenda, kažu metorolozi, biti pod uticajem visinskog ciklona sa juga Balkana. Ostaje promenljivo oblačno i kišovito vreme, a u većem delu zemlje biće uslova za slabe, lokalne padavine.

"Zbog više sunčanih perioda u Vojvodini imaćemo blaži porast temperature. Dnevna temperatura za dane vikenda neće prelaziti 26 stepeni", kaže Gojković.

Metorolozi stabilizaciju vremena prognoziraju početkom sledeće nedelje, naročito od srede.

"Prema trenutnim prognozama, u drugoj polovini sledeće sedmice sve više će početi da jača termički greben na visini, pa će u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja početi da pristiže veoma topla vazdušna masa sa Mediterana, poreklom sa severa Afrike. Ako se ova sinoptička situacija ostvari, u Srbiji će nakon 15. jula biti sunčano i vrelo, uz temperature i preko 35 stepeni Celzijusa, a oko 20. jula i do 40 stepeni", kaže Đurić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija