Društvo

Maja Gojković u Rimu na sastanku Globalne koalicije protiv Islamske države

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2021

-

07:20

Maja Gojković u Rimu na sastanku Globalne koalicije protiv Islamske države
Maja Gojković u Rimu na sastanku Globalne koalicije protiv Islamske države - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Maja Gojković danas će u Rimu predstavljati Srbiju na ministarskom sastanku Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države.

Skup će otvoriti italijanski šef diplomatije Luđi di Majo, a najavljeno je i učešće državnog sekretara SAD Entonija Blinkena.

Ministarski sastanci Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države održavaju se jednom godišnje.

Prošle godine ministarski sastanak je trebalo da se održi 31. marta u Napulju, ali je odložen zbog pandemije kovida 19.

Sada su se stekli uslovi zbog poboljšane epidemiološke situacije da se sastanak održi u Rimu uz fizičko prisustvo učesnika.

Globalna koalicija za borbu protiv Islamske države formirana je na samitu NATO u Velsu 10. septembra 2014, kada je tadašnji predsednik SAD Barak Obama najavio formiranje Globalne koalicije, objavio Strategiju o borbi protiv DAEŠ-a i uputio zvaničan poziv državama i organizacijama za formiranje koalicije.

profimedia

 

U Briselu je 3. decembra 2014. godine, u organizaciji SAD, održan prvi sastanak ministara Globalne koalicije protiv Islamske države.

Na plenarnoj sesiji Globalne koalicije, februara 2015. u Vašingtonu, formirano je pet radnih grupa koalicije: za vojna pitanja, sprečavanje finansiranja, strane terorističke borce, sprečavanje propagandnog delovanja DAEŠ i stabilizaciju.

Koalicija ima 83 članice, a najviše je država članica iz Evrope.

Članice koalicije su sve države bivše SFRJ i regiona Jugoistočne Evrope.

Komentari (0)

Srbija