Društvo

Kisić: Produžava se porodiljsko bolovanje sa 12 na 15 meseci za prvo dete, promene i za drugo

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2022

-

09:28

Kisić: Produžava se porodiljsko bolovanje sa 12 na 15 meseci za prvo dete, promene i za drugo
Kisić: Produžava se porodiljsko bolovanje sa 12 na 15 meseci za prvo dete, promene i za drugo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić Tepavčević izrazila je očekivanje da će sredinom sledeće godine biti usvojen zakon prema kojem se porodiljsko odsustvo za prvo dete produžava sa 12 na 15 meseci, a za drugo na 18 meseci.

Kisić je za RTS rekla da je to sjajna vest za buduće roditelje, mera populacione politike koju je podržao i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ukazala je da će majke na taj način imati više vremena da se posvete svojoj deci i porodici. Kisić je istakla da to pokazuje koliko je naša država ekonomski jaka i stabilna, jer za sprovođenje te mere država iz budžeta treba da izdvoji dodatnih 8,4 milijardi dinara.

"Mi smo počeli sa konkretnim izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodice sa decom i nakon svih procedura u Skupštini, očekujem da će primena početi u prvoj polovini naredne godine", rekla je ministarka Kisić. 

To znači da će porodiljsko odsustvo radi nege deteta nakon rođenja prvog biti produženo sa 12 na 15 meseci, a kada je u pitanju drugo dete sa 15 na 18 meseci.

Kisić je podsetila da je prethodnih godina produženo odsustvo za rađanje trećeg i četvrtog deteta na 24 meseca i dodala da je država na taj način izašla u susret majkama koje su prethodnih decenija tražile način da produže odsustvo, kako bi što više vremena provele sa svojom decom.

Mame su zakon: Mera koja usklađuje rad i roditeljstvo  

Udruženje Mame su zakon saopštilo je danas da je najava produžetka odsustva sa posla sa 12 na 15 meseci za prvo dete, odnosno 18 meseci za drugo dete mera koja će u mnogim porodicama olakšati usklađivanje rada i roditeljstva.

"Ako uzmemo u obzir da je polazak u vrtiće omogućen tek nakon što dete napuni godinu dana, da se nove grupe formiraju tek od septembra, iako se upis vrši u maju, te da odsustvo sa posla u praksi za zaposlene žene traje 11 meseci, ovakva mera svakako znači da su nadležni dobro razumeli problem koji postoji sa usklađivanjem rada i roditeljstva koji se na ovaj način jednostavno rešava", navodi se u saopštenju.

Da bi ove mere dobile pun smisao potrebno je izmeniti i način obračuna nadoknada tokom perioda nege deteta, tako da nijedna porodilja ne dobija nadoknade manje od republičkog minimalca.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Jakov

31.12.2022 17:48

Još smo daleko od onog što treba da bude, jer zakon garantuje na papiru, ali u praksi, svi odbijaju da zaposle žene, pazi se, kad se porodi, smanji se plata na minimalac a i taj minimalac se ne isplaćuje u punom iznosu, svašta ima u praksi, lično sam video od najboljeg druga žena, smanjili su na nekih 20000, što nije dovoljno za život!!

Srbija