Politika

Dačić za Euronews Srbija: Opoziciji treba neki novi Koštunica, neko ko će da prevari ovaj narod

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/12/2023

-

22:05

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Lider Socijalstičke partije Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bio je gost emisije Euronews Centar u kojoj je predstavio program svoje partije pred izbore 17.

decembra. Dačić je pre svega pojasnio koncept spajanja ideologije patriotizma i socijalizma koju zastupa SPS.

"Postoji jedna velika zabluda kada se govori o socijalizmu. Onda ga svi identifikuju sa jednim modelom socijalizma koji je izgradio Sovjetski savez, odnosno taj jednopartijski model socijalizma. I vezan je sa jednopartijskim sistemom, vezan je sa nedostatkom demokratije u društvu, višepartijske. A ja ovde ne govorim uopšte o tome. Govorim o žalosti za nekim vrednostima koje su možda bile dobre i jesu socijalističkog karaktera. A to znači ta neka pravedna raspodela društvenog bogatstva. Uostalom, to je i tema na čemu se hrišćanstvo bazira. A to je društvena solidarnost, pomoć siromašnima, jednake šanse za uspeh u životu svakog deteta", kazao je Dačić.

Govoreći o neizbežnoj temi 90-ih, ratovima, raspadu Jugoslavije i mračnom periodu srpske istorije koji se desio u vreme vladavine predsednika SRJ Slobodana Miloševića, Dačić je izrazio stav da bi se sve to dogodilo i sa nekim drugim na čelu države.

"Nije se to desilo zbog Miloševića, nego zato što se raspala Jugoslavija, pa jebilo mnogo pogrešnih odluka. Apsolutno se nije raspala ni zbog jedne srpske pogrešne odluke. Ako se vratimo na početak, kao što sam rekao, pogrešna odluka prva koja je doneta je bilo stvaranje Jugoslavije, 1918. godine. Zašto? Zato što to nam nije bilo potrebno srpskom narodu, nego Hrvatima i Slovencima i muslimanima. Zašto smo je stvorili? Da bi naša dinastija bila jugoslovenska dinastija. Da bi to bilo s utopijom, da će to biti troimeni jedan narod. To se nikad nije desilo. I Slovenci, i Hrvati bi potpali pod Italiju da nismo mi stvorili Jugoslaviju", kazao je lider SPS-a.

Euronews

 

Na pitanje šta je patriotizam kada je Kosovo u pitanju i da li bi značio prihvatanje ili odbijanje  francusko-nemačkog plana za pokrajinu Dačić je kazao da se, bez odzira na plan, neće nikada saglasiti sa konstantnim gubitkom teritorije. 

"Patriotizam se ne objašnjava sa bilo kojim planom. Patriotizam je ljubav prema otadžbini. Patriotizam je to da ćemo voditi nezavisnu i suverenu spojenu politiku. I spoljna politika mora da bude u funkciji unutrašnje politike. S druge strane, nije bitan plan sam po sebi. Bitno je da mi ne priznamo Kosovo kao nezavisnu državu. To je suština svega. Znači, da li će biti jedan plan, drugi, peti, deseti, pa ko zna koliko je do sada bilo planova. Mi ne prihvatamo i nećemo se nikad saglasiti s tim da konstantno gubimo teritoriju", rekao je on.

Šef srpske diplomatije je odbacio mogućnost prihvatanja plana koji, po njemu, nema veze sa realnošću, bez obzira na tumačenja da se tako de fakto priznaje nezavisnost Kosova. 

"To može da bude nešto što prija ušima Prištine i možda njenoj državi. Ali to svakako nema veze sa realnošću, jer ako ste čuli šta je govorio predsednik. Ja više verujem predsedniku republike nego bilo kom drugom od njih iz sveta. On je rekao da je on izuzeo svoju saglasnost od te dve stvari, bilo kakvog de fakto ili de jure priznanja Kosova i prijema Kosova u Ujedinjene nacije. To je nešto sa čim se Srbija nije saglasila", kazao je on.

"Srbija se usmeno saglasila i usmeno nije saglasila. Znači Srbija ništa nije potpisala, ali usmeno obavezivanje predsednika republike i ministra spoljnih poslova ima snagu da je to pravnovažeće. Ali on je zato i rekao, i insistira da pri svakom našem izjašnjavanju o tom planu mi kažemo da smo mi izuzeli svoje stavove oko ta dva principa. To znači da ga mi ne prihvatamo, taj deo sa kojim se nismo složili. Radićemo na implementaciji ostaloga, ali tek kad bude formirana Zajednica srpskih opština", pojasnio je Dačić.

"Opoziciji treba neki novi Koštunica"

Taj plan je postao u centru pažnje dela opozicije u ovoj izbornoj kampanji. Najavljuju da ukoliko osvoje vlast da će ga odbiti, pre svega desno orijentisane stranke poput Dveri, Zavetnika, Narodne stranke. Dačić, sa druge strane, smatra da je problem u tom pristupu što onda neće moći da naprave koaliciju sa drugim krilom opozicije.

"A kako će onda da idu u koaliciju sa Đilasom kada on prihvata to? Ja stvarno ne razumem. Mi smo sada u potrazi. Traži se novi Koštunica. Neko ko će da prevari ovaj narod. Kao što je Koštunica to učinio za račun DS-a. Znači, Amerikanci su savetovali tadašnjem DOS-u da moraju da nađu nekoga ko je prihvatljiv za narod", kazao je Dačić i dodao da za Zorana Đinđića niko ne bi glasao, koliko god bio nezadovoljan Miloševićem.

Predsednik SPS-a je zatim oštro kritikovao stavove proevropske opozicije, pre svega po pitanju Kosova i Republike Srpske.

"Ponoš kaže, mi smo sami krivi što su nas bombardovali. Nije uobičajeno da neko ko je bio na čelu vojske tako govori. Šta smo mi to uradili da smo sami izazvali bombardovanje? Zašto nismo potpisali Rambuje? Druga stvar, kaže ovde treba smanjiti nadležnosti Republike Srpske. Pa čekajte, čija je ta Republika Srpska? Ko su ti ljudi koji tamo žive? Znači, šta, onda imate iz toga genocidnu tvorevinu? Oko Kosova kaže, nećemo mi time da se bavimo. Možda će i priznati Kosovo", kazao je Dačić.

Euronews

 

On je obrazložio da zbog takvih stavova delove opozicije naziva antisrpskom, jer, po njegovom mišljenju ne vode računa o srpskom nacionalnom i državnom interesu.

"Jel biti Evropljanin ne znači biti antisrbin. Naši to veoma često vole u našoj istoriji da se tako izjašnjavaju. Da bi se dodvorili nekome u Evropi, vi ste antisrbin. Da bi se dodvorili nekome u Rusiji, vi ste apsolutno proruski orijentisani. Ja neću da se dodvoravam nikome, ja hoću da kažem šta je naš interes. Naš interes je u ovom trenutku da vodimo samostalnu i nezavisnu politiku baziranu isključivo na interesu Srbije. Ali pošto te stranke oko Đilasa nemaju dovoljno da bi mogle da osvoje vlast, potrebne su im takozvane lažne patriotske ili desničarske, ne znam kako da ih nazovem, koje sad kažu "mi smo bolji Srbi, mi smo veći Srbi od Vučića, Dačića i drugih", a onda kažu, "mi ćemo ipak da podržimo Đilasa". Pa čekajte, jel vas to ne podseća na tu prevaru od 5. oktobra? Tu pričam i o Nestoroviću, i o Milošu Jovanoviću i o Zavetnicima i ne znam koga još ima tu", naveo je Dačić.

"Nema priznanja Kosova, niti prijema u UN" 

Na pitanje šta će se desiti neposredno posle izbora i da li se mogu očekivati pritisci iz EU po pitanju Kosova, posebno u kontekstu Poglavlja 35 u pregovorima o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, Dačić kaže da ne očekuje ništa 18. ili 19. decembra, ali da će ozbiljni izazovi krenuti sledeće godine.

"Svakako da će to biti sledeća godina, ne samo zbog ovog saveta sednice EU, zato što to je stara ideja, oni to već više meseci rade i pripremaju teren za to. Kao što su napisali i na početku, da treba da sadrži pravno obavezujući sporazum o normalizaciji, a niko ne kaže šta je to. Tako i ovde. Ubaciće nešto što niko na kraju neće da moći da definiše tačno. Mi se nismo saglasili ni sa onim što su do sada stavljali. Jer to je njihova autonomna odluka. Na nama je da se s tim složimo ili da se ne složimo. Sve se to ubrzava i brza zbog izbora koji slede sledeće godine u EU pre svega", kazao je ministar spoljnih poslova. 

Na pitanje kakav bi to ozbiljan ustupak do marta Srbija mogla da ponudi Evrospkoj uniji, Dačić kaže da Srbija sigurno neće priznati nezavisnost Kosova, niti dozvoliti prijem u Ujedinjene nacije.

"Čekajte, mi ako se složimo da Kosovo bude član UN, pa šta mi imamo dalje da se borimo za Kosovo? Ako ovom narodu nije stalo da se bori za Kosovo, pa onda slobodno neka kažu. Evo imaju izbore, pa neka kažu. Nećemo se boriti za Kosovo. Onda uvodite sankcije Rusiji, da se radi šta hoće. Ovako sa jedne strane svi ističemo da je 70-80 odsto ljudi protiv ulaska u EU ako traže da priznamo Kosovo. Po svojim istraživanjima i anketama. A čekajte, ako vi to očekujete od vlasti da se mi borimo za Kosovo, onda mi moramo da shvatimo da to ima određene konsekvence", kazao je Dačić.

Ostatak emisije možete pogledati u videu na početku.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija