Politika

Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić se oglasili o rascepu pokreta "Mi – Glas iz naroda"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/02/2024

-

16:09

Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić se oglasili o rascepu pokreta "Mi – Glas iz naroda"
Euronews/Slaven Dimitrić - Copyright Euronews/Slaven Dimitrić

veličina teksta

Aa Aa

Nakon napuštanja sastanka osnivača Pokreta "Mi – Glas iz naroda", Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić saopštili su zbog čega su se odlučili na taj korak. Prethodno je pokret izdao saopštenje u kom navode da su isti napustili Nestorović i Pavić.

Pre svega, u saopštenju su potvrdili da je tačno je da su Nestorović i Pavić napustili sastanak osnivača Udruženja građana "Mi – Glas iz naroda" koji je održan u utorak 20. februara. Međutim, kako navode, tom napuštanju su prethodila izuzetno neprijatna i neprihvatljiva dešavanja koja su dovela do tog raspleta.

Prema navodima iz saopštenja, u petak 16. februara, posle organizacionog skupa u Pančevu, Dragan Stanojević je pokušao da isprovocira Aleksandra Pavića tako što mu je pretio fizičkim nasiljem na javnom mestu i lično ga uvredio.

"Primorani smo, nažalost, da odgovorimo na saopštenje za javnost od 21.2.2024. sa neadekvatnim potpisom ‘Pokret MI – Glas iz naroda’, radi potpunog obaveštavanja javnosti, naših glasača i onih koji su svojim požrtvovanim radom doprineli našem izbornom uspehu", navodi se u saopštenju koje su potpisali Branimir Nestorović i Aleksandar Pavić.

Dato saopštenje, navode oni, iznosi nepotpunu sliku dešavanja na poslednjem sastanku osnivača organizacije "Mi - Glas iz naroda", a brzina njegovog izdavanja ih navodi da sumnjajuu njegove prave motive.

"Da su stvari bile čiste, sve bi moglo da se objasni i razjasni. Međutim, Stanojevićeva pretnja fizičkim nasiljem – koju naravno nije bio kadar da ispuni – je bio samo potvrda da tu nečega ima i da postoji opasnost da integritet našeg pokreta bude doveden u pitanje. Stoga je na pomenutom sastanku osnivača od 20.2.2024. Aleksandar Pavić otvorio sastanak tako što je ostalima izneo detalje neuspele Stanojevićeve provokacije u Pančevu, uz stav da on više ne može da sarađuje sa nekim kao što je Stanojević ni po jednom osnovu", saopšteno je.

Kako dalje objašnjavaju, dr Nestorović se složio sa Pavićem i izneo još neke detalje iz razgovora sa njihovom "uskoro bivšom knjigovodstvenom firmom, kao i još neke negativne ocene Stanojevićevog delovanja".

"Zatim je izneo stav da nova stranka pod nazivom POKRET MI – GLAS IZ NARODA treba da ima predsedničko ustrojstvo, jer se dosadašnji način odlučivanja pokazao nedovoljno delotvornim, a on lično je poneo nesrazmeran teret kao nosilac liste i njeno najprepoznatljivije lice i stoga smatra da treba da ima i predsednička ovlašćenja", piše u saopštenju Nestorovića i Pavića.

U tom stavu ga je, kako tvrde, podržao Aleksandar Pavić, zajedno sa Sinišom Ljepojevićem.

"Međutim, ostala četiri osnivača su glasala protiv stava dr Nestorovića, što je, uz neadekvatnu reakciju ostalih osnivača na neuspelu provokaciju Stanojevića, dovelo do odluke dr Nestorovića i Pavića da napuste sastanak – ali ne i Pokret, kao što je navedeno u saopštenju onih koji očigledno pokušavaju da ga prisvoje", ističu oni.

Naime, Pokret tek treba da se registruje po zakonu o političkim strankama, tako da on formalno trenutno ne postoji.

"Osnivači su u sedmicama posle izbora probali da postignu saglasnost o tome kako budući Pokret treba da izgleda i više puta prerađivali predloženi statut. Međutim, očigledno je da smo imali različita viđenja budućeg ustrojstva Pokreta – i to ne samo po pitanju oblika njegovog rukovođenja", piše u saopštenju.

Takođe, naveli su i neslaganja koja su, kako tvrde, bila i principijelna, a prenosimo ih u celosti:

"Dr Nestorović i Aleksandar Pavić su bili mišljenja da rukovodeći organ treba da se proširi za bar još troje kvalitetnih ljudi, ali su nalazili na protivljenje ostalih osnivača, koji su izgleda bili zadovoljniji sa statusom nedodirljivih prvoboraca,

U poslednje vreme je primećeno da se Dragan Stanojević u nekim medijskim nastupima predstavlja kao ”politolog”, iako smo svesni da on ne poseduje takvu diplomu. Jedan od osnovnih principa našeg okupljanja bilo je vraćanje meritokratije i struke u vođenje javnih poslova. Mi nismo prethodno insistirali na posedovanju fakultetske diplome kao preduslovu za priključivanje Pokretu, ali smo takođe protiv lažnog ili neadekvatnog predstavljanja.

Dodatno zanimljivo je to što je baš Stanojević bio najveći protivnik uključivanja drugih kvalitetnih i istinski obrazovanih ljudi – uključujući i doktore nauka – u vrhovni rukovodeći organ pokreta. Inače smo za Stanojevića dobijali mnoštvo upozorenja sa raznih strana srpskog rasejanja, ali jednostavno nismo mogli da reagujemo pre nego što smo imali bar neki opipljiv dokaz ili naznaku.

Dr Nestorović i Pavić su bili izuzetno nezadovoljni nedovoljnom odgovornošću Branka Pavlovića u izboru Aleksandra Jerkovića kao nosioca liste za Beograd i posledica koje je taj katastrofalni izbor imao po našu izbornu listu i naše reputacije. Ispostavlja se da je Pavlović, mimo znanja ostalih, davao određena obećanja Jerkoviću, što bar delimično objašnjava Jerkovićeve kasnije reakcije i zahteve. Po našem mišljenju, javno priznanje greške nije bilo dovoljno, pogotovo što je Pavlović počeo da unosi nezdravu atmosferu u našu organizaciju, sa daljim pokušajima kadriranja na svoju ruku i kvarenja odnosa sa nekim od ključnih ljudi, kao i isturanjem ličnosti

povezane sa zapadnim NVO.

Moglo bi još stvari da se navede, ali je i ovaj kratak pregled sasvim dovoljan da pokaže koliko je lažna slika koju su oni koji nastoje da prisvoje ime Pokret Mi - glas iz naroda pokušali da iznesu u javnost, što dodatno dovodi u sumnju njihove prave motive".

Kako zaključuju, jasno je da tokom kratke izborne kampanje, lista Mi – Glas iz naroda ne bi mogla da pređe cenzus da nosilac liste nije bio dr Nestorović, koji je i dalje potpisnik sporazuma grupe građana o izlasku na izbore, zajedno sa Aleksandrom Pavićem i još nekoliko poslanika.

"Oni koji sada, na krilima popularnosti dr Nestorovića, pokušavaju da krenu svojim putem ovenčani poslaničkim mandatima koje su najviše zahvaljujući njemu stekli su, naravno, slobodni da to rade. Ali ne nauštrb istine, i ne tako što će pokušati da prisvoje ime Mi – Glas iz naroda kao isključivo svoje, a najzaslužnijeg za izborni uspeh označiti kao ‘razbijača’ organizacije", navedeno je u saopštenju.

Za kraj, istakli su da će o daljim formalnim i praktičnim koracima uskoro obavestiti javnost.

Komentari (0)

Srbija