Politika

Evroparlamentarci ponovo razgovarali s Dačićem: Neophodno u potpunosti primeniti dogovorenih 16 mera

Komentari

Autor: FoNet/Euronews Srbija

28/01/2022

-

18:57

Evroparlamentarci ponovo razgovarali s Dačićem: Neophodno u potpunosti primeniti dogovorenih 16 mera
Ivica Dačić sa evroparlamentarcima - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Posrednici Evropskog parlementa (EP) u međustranačkom dijalogu istakli su tokom današnjeg sastanka sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem da 16 konkretnih mera za poboljšanje izbornih uslova i medijskog prostora dogovorenih tokom tog dijaloga moraju u potpunosti da se implementiraju, saopšteno je iz Dačićevog kabineta.

"Bilo kakva nepotrebna odlaganja implementacije ugrožavaju efikasnost dogovorenih mera uoči predstojećih izbora. Zabrinjava činjenica da vanparlamentarna opozicija ostaje kritična prema sprovođenju mera", istakli su posrednici iz EP.

Poslanici EP Vladimir Bilčik i Tanja Fajon i bivši poslanici EP Knut Flekenštajn i Eduard Kukan istakli su "konstruktivnu, otvorenu i konkretnu razmenu" sa svim sagovornicima i pozitivan stav prema dijalogu i izgradnji konsenzusa.

Ukazali su da je potrebna dalja reforma da bi se konsolidovala parlamentarna demokratija Srbije i naveli da su spremni da podrže te napore posle izbora.

Dačić je naveo da je međustranački dijalog pokazao "da smo u stanju da radimo preko stranačkih linija na postizanju napretka, u opštem interesu srpske demokratije".

Dodao je da će Skupština nastaviti da ulaže sve napore da usvoji neophodne zakonske izmene za sprovođenje mera koje su dogovorene u međustranačkom dijalogu.

Današnji susret bio je drugi Dačićev sastanak sa evroparlamentarcima u dva dana.

Četvoro međunarodnih posrednika u Beograd je doputovalo juče i od tada su razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, članovima Privremenog nadzornog tela za praćenje medija, kao i sa vanparlamentarnom opozicijom.

Tokom posete bilo je reči i o izbornim zakonima koji sledeće nedelje treba da se nađu pred poslanicima, a planirano je da se kofasilitatori u međustranačkom dijalogu sutra obrate medijima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija