Politika

Stefanović u video obraćanju negirao navode Dijane Hrkalović i optužio je za veze sa kavačkim klanom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2022

-

17:07

Stefanović u video obraćanju negirao navode Dijane Hrkalović i optužio je za veze sa kavačkim klanom
Stefanović u video obraćanju negirao navode Dijane Hrkalović i optužio je za veze sa kavačkim klanom - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić, MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade i visoki funkcioner SNS Nebojša Stefanović odbacio je danas optužbe za saradnju s kriminalnim klanovima. On je, u video poruci objavljenoj nakon optužbi koje je protiv njega iznela bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, rekao i da nije  "zaverenik protiv predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića".

Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem, optužila je u intervjuu "Objektivu" Stefanovića, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, da je prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članove i njegove porodice, da je lično štitio klan Veljka Belivuka i da je namestio slučaj "Jovanjica".

Stefanović je, po objavljivanju intervjua saopštio da odbacuje iznete optužbe, a da će u narednih 48 sati objaviti i svoj odgovor na njih.

U snimku naslovljenom "Rezobličavanje laže", koji je danas dostavljen medijima i objavljen na Fejsbuk profilu Stefanovića on je govorio ne samo o Hrkalović, već i o funkcioneru SNS, advokatu Vladimiru Đukanoviću, kao i o, kako je rekao, "suvlasniku portala 'Objektiv' Aleksandru Papiću".

"Ne želim da me neko dovodi u vezu sa kriminalcima i kriminalnim klanovima, jer niti sam kriminalac, niti sam izvršio neko krivično delo, a pogotovo nisam neko ko je zaverenik protiv Vučića, čoveka koga podržavam već duže od 20 godina", rekao je, između ostalog, Stefanović u video obraćanju.

On je za pritisak na državne institucije optužio advokata i stranačkog funkcionera SNS Vladimira Đukanovića.

"Jedan od aktera svih ovih dešavanja je advokat okrivljenih, koji faktički orkestrira protiv onih koji su suprotstavljeni njegovim biznis i političkim interesima. Njegovim lično, ovo nisu interesi države, nisu ni interesi stranke, mislim pre svega na Vladimira Đukanovića", rekao je Stefanović.

Govoreći o bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani Hrkalović, Stefanović je rekao da je krucijalna stvar u tom postupku predmet nedostavljanja poruka tužiocu nakon veštačenja telefona Veljka Belivuka. Kako rekao, u tim porukama "Belivuk se dopisuje s jednim visoko pozicioniranim službenikom koji je u to vreme bio u bliskim, rekao bih i intimnim odnosima sa Dijanom Hrkalović".

"Tražim od suda da objavi sve te poruke, mislim da je najbolje da objavi svaku od tih poruka i da vidimo ko je imao interes - a ja sam uveren da je to Dijana Hrkalović - da sebe zaštiti od javnosti ili od krivičnog gonjenja baš zato što daje instrukcije i direktno se povezuje sa klanom Belivuka", rekao je on.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Stefanović tvrdi da je ona priznala na sudu izvršenje tog dela, kao i da je bivši načelnik Službe za specijalne istražne metode Dejan Milenković u izjavi tužiocu rekao da je Dijana Hrkalović bila upoznata sa forenzikom i sadržajem telefona, koji su joj bili dostavljeni.

Prema tvrdnjama Stefanovića, Hrkalović nije dostavila te dokaze tužilaštvu "jer je u transkriptima videla svoje i ime svog bliskog prijatelja kako se dopisuje sa Belivukom".

Stefanović je kazao i da je važno da državni organi daju odgovore na pitanja da li je Hrkalović imala veze sa Darkom Elezom, da li je posedovala Skaj telefon i veoma važno da li su te poruke razmenjivane kao glasovne.

"Jer kada šaljete glasovne poruke, onda nema sumnje ko je sa druge strane", napomenuo je on i dodao da je važno otkriti da li su se Elez i Hrkalović sretali dok je ona bila na funkciji državnog sekretara MUP-a.

Inače, Darko Elez je nakon izdržavanja višegodišnje kazne u Srbiji izručen BiH gde je osuđen na 15 godina zatvora nakon što je priznao četiri ubistva i niz kriminalnih dela. U javnosti je dovođen u vezu s Belivukovim klanom.

Stefanović je zatražio i da se objavi sve o putovanju Hrkalović u Izrael. On je izneo tvrdnje da je ona bila na odmoru u Izraelu sa "jednim od pripadnika kavačkog klana, koji je i vođa navijača FK Partizan sa Karaburme".

Rekao je i da službe treba da izađu sa informacijama "ko je sve posedovao Skaj telefone", i izneo tvrdnje da on nikada nije imao takav telefon niti je bilo koju poruku tako razmenio.

Stefanović je kazao i da se na funkciji nalazi zahvaljujući poverenju koje u njega ima Aleksandar Vučić, da je grešio i da ne beži od svoje odgovornosti. 

"Ja ne bežim od svoje odgovornosti, ne mogu da vratim vreme, ali mogu da kažem da nikada nijednu stvar nisam učinio, preduzimao sa ciljem da nanesem štetu Vučiću i njegovoj porodici", rekao je on.

Šta je iznela Hrkalović

Podsetimo, bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović, kojoj se sudi za trgovinu uticajem optužila je u intervjuu za Objektiv nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića, da je prisluškivao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i članove i njegove porodice, da je lično štitio klan Veljika Belivuka i da je namestio slučaj "Jovanjica".

Hrkalović je, naime, u intervju, između ostalog, tvrdila da je sve radila po nalogu Stefanovića i da je bila uverena da on o svemu obaveštava predsednika.

"Došlo je vreme da on konačno preuzme odgovornost za svoje postupke, a ne da ja robijam zbog njegovih nedela", kazala je Hrkalović i dodala: 

"Čitao je transkripte razgovora mimo predsednikovog znanja, njemu iza leđa. Tražio je da mu se dostavljaju ti transkripti. Nije preduzeo kontraobaveštajnu zaštitu predsednika niti je obavestio BIA, da oni preduzmu mere. Tamo gde ima prisluškivanja i čitanja tuđih komunikacija neovlašćeno, tamo ima svega", rekla je Hrkalović za Objektiv. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Ona je navela da je njena greška i krivica što nikada nije pozvala predsednika Vučića da ga pita da li ga je Stefanović "obavestio o tome i tome". 

Optužila Stefanovića da "nije podnosio" brata predsednika Srbije, Andreja Vučića i da se trudio da mu "zagorča život na svakom koraku".

"Ne bi me čudilo da je sve ove izmišljene priče o Andreju u opozicionim medijima sam Stefanović plasirao. Ne bi me čudilo da je plasirao i ove neistine o meni, da sam radila protiv predsednika i njegove porodice", rekla je Hrkalović.

Iznela je tvrdnje i da su aferu "Jovanjica" "montirali Nebojša Stefanović i Slobodan Milenković, a tvrdi i "da je to urađeno u dogovoru sa stranim službama". 

Ona je rekla i da je "Belivukov klan štitio niko drugi, do Nebojša Stefanović lično". Veljko Belivuk, Marko Miljković i osumnjičeni pripadnici njihovog klana se potvrđenom optužnicom terete za pet ubistava, trgovinu drogom, otmice, silovanje i nezakonito držanje i nošenje oružja. 

TOK: Javna istupanja nemaju nikakvu dokaznu snagu na sudu

Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) oglasilo se danas u vezi sa javnim optužbama bivše sekretareke MUP-a Dijane Hrkalović koje je iznela u intervujuu protiv ministra odbrane Nebojše Stefanovića, i poručilo da takva istupanja nemaju nikakvu dokaznu snagu na sudu.

Tužilaštvo navodi da Hrkalović, kao i svi okrivljeni, iznoseći svoju odbranu u istrazi ili na glavnom pretresu, mogu izneti sve činjenice i okolnosti koje vode potpunom rasvetljavanuju krivičnopravnog događaja i krivičnog dela za koje se tereti, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Takođe, tužilaštvo ističe da se Hrkalovićeva tokom istraznog postupka branila ćutanjem, dok je na suđenju iznela odbranu, ali je odbila da odgovara na pitanja tužioca čime je pokušala da oteža utvrđivanje istine i potpuno rasvetljavanje svih okolnosti i činjenica krivičnih dela koja joj se stavljaju na teret.

Kako tužilaštvo navodi, u poslednje vreme je postalo uobičajno istupanje okrivljenih u javnost, van sudnice, i iznošenje sopstvenog viđenja događaja za koje su optuženi.

Tužilaštvo ističe da takva istupanja nemaju nikakvu dokaznu snagu i ne mogu se smatrati relevantnim i verodostojnim za krivični postupak pred sudom.

Komentari (0)

Srbija