Politika

Elektrosever potpisao tehničke uslove o saradnji sa kosovskim operaterom električne energije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2022

-

11:43

Elektrosever potpisao tehničke uslove o saradnji sa kosovskim operaterom električne energije
Elektrosever potpisao tehničke uslove o saradnji sa kosovskim operaterom električne energije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Elekrosever potpisala je sa kompanijom KOSST tehnicke ugovore o saradnji, saopšteno je za Euronews Srbija iz Elektrosevera. Navodi se da je na taj način Elektrosever, uz prethodno urađene korake, ispunio još jednu od preuzetih obaveza u okviru dogovorene energetske Mape puta, i da je time dokazao da u potpunosti poštuje postignute dogovore.

Elektrosever je u vlasništvu energetske kompanije Srbije Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS), ali je na Kosovu registrovan prema propisima institucija u Prištini. Na osnovu uslova Mape puta, ova kompanija je između ostalog, morala da potpiše tehnički ugovor sa preduzećem za distribuciju električne energije na Kosovu – KEDS, kao i sa operatorom sistema prenosa i tržišta električne energije – KOSTT.

Podsetimo, glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi  21. juna su na sastanku u Briselu, postigli dogovor o Mapi puta za implementaciju energetskih sporazuma.

Ovaj dogovor tada su sve strane, uključujući i evropske posrednike, nazvale velikim korakom napred koji utire put rešenju problema koji decenijama opterećuje građane severa, ali i odnose Beograda i Prištine. Ujedno, to je bio i prvi konkretan dogovor dve strane postignut od kada specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak vodi dijalog o normalizaciji.

profimedia

 

Sporazum se tiče smernica koje određuju vremenski okvir i konkretne korake za primenu Energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine, a Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) tada je navela da će "Elektrosever", kompanija u vlasništvu Srbije osnovana na Kosovu i prema kosovskom zakonu, početi da snabdeva potrošače u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom.

Prošlog meseca je Evroipska unija saopštila da ima kašnjenja u primeni mape puta za Energetski sporazum između Beograda i Prištine, navodeći da su razlog za to tehnički problemi.

Premijer privremenih prištinskih institucija je navodio da "Srbija nije Kosovskoj agenciji za distribuciju električne energije dostavila spisak potrošača", a iz kompanije Elektrosever su odgovarali da su sva potrebna dokumenta dostavili posredniku u dijalogu, Evropskoj uniji, i to na vreme, ali da od kosovske strane nisu dobili ponudu komercijalnog ugovora, kako bi se sklopili ugovori sa potrošačima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija