Politika

Mišel: "Afera Katar" koja potresa Evropski parlament je dramatična i štetna za kredibilitet Evropske unije

Komentari

Autor: FoNet

21/12/2022

-

20:54

Mišel: "Afera Katar" koja potresa Evropski parlament je dramatična i štetna za kredibilitet Evropske unije
Šarl Mišel - Copyright Tanjug AP/Michal Dyjuk

veličina teksta

Aa Aa

Korupcijski skandal Katargejt koji potresa Evropski parlament je "dramatičan i štetan za kredibilitet Evropske unije“ i otežava Briselu da se nosi sa višestrukim suprotstavljenim krizama, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u ekskluzivnom intervjuu za Politiko.

Mišel je naglasio da je veoma zabrinut zbog optužbi za kriminalni poduhvat, pranje novca i korupciju koje je belgijska policija podigla protiv sadašnjih i bivših članova Evropskog parlamenta poslednjih dana.

"Prvo moramo da izvučemo pouke iz ovoga i da smislimo paket mera kako bismo izbegli takve stvari — da sprečimo korupciju u budućnosti“, rekao je Mišel, bivši belgijski premijer koji je sada u drugom mandatu predsednika Evropskog saveta.

Mišel je ocenio da skandal Katargejt "dodatno otežava" da se EU "fokusira na ekonomsku i energetsku krizu koja trenutno utiče na živote evropskih građana".

Belgijska policija uhapsila je više ljudi, uključujući grčku evroposlanicu Evu Kaili i njenog italijanskog partnera Frančeska Đorđa, kao i bivšeg italijanskog poslanika Pjera Antonija Pancerija i Nikola Figa-Talamanku, generalnog sekretara grupe za kampanju u oblasti vladavine prava.

Policija je takođe zapečatila više kancelarija u Evropskom parlamentu i zaplenila najmanje milion i po evra u gotovini nakon, kako kažu, jednogodišnje istrage širom Evrope o navodnoj korupciji i pranju novca.

Šarl Mišel u intervjuu za Politiko priznao kako je, u kontekstu afere Katargejt, malo verovatno da će prosečan Evropljanin praviti razliku između tri tela EU — Evropskog parlamenta, Evropskog saveta i Evropske komisije, koja služi kao izvršna vlast i predlaže zakone.

Ako Evropa ne može da nađe adekvatan odgovor u narednim nedeljama, onda rizikuje "fragmentaciju jedinstvenog tržišta“, rekao je Mišel.

On je kao drugi veliki problem sa kojim se Evropa suočava naveo "prekomernu zavisnost od Kine" i pritisak te zemlje kojem je izložena Evropska unija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija