Politika

Kongresmenka Teni pozvala Kurtija da primeni Briselski sporazum i formira ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2023

-

21:48

Kongresmenka Teni pozvala Kurtija da primeni Briselski sporazum i formira ZSO
Klaudija Teni - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kopredsedavajuća srpskog kokusa u američkom Kongresu Klaudija Teni objavila je otvoreno pismo premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju u kojem je navela da je zabrinuta zbog eskalacije tenzija na severu KiM i izostanka napretka u primeni Briselskog sporazuma.

Ona je izrazila zabrinutost zbog kršenja prava Srba sa severa KiM, što, kako je upozorila, ''nastavlja da destabilizuje bezbednost i sigurnost u regionu''.

Američka kongresmenka je pozvala Kurtija i Prištinu da održe nove izbore za gradonačelnike u srpskim opštinama na severu KiM i da konačno formiraju Zajednicu srpskih opština, što je, kako je navela predviđeno Briselskim sporazumom.

Takođe je zatražila potpuno povlačennje specijalnih snaga kosovske policije iz opština sa srpskom većinom.

"Nasilno postavljeni gradonačelnici"

"Kao što znate, kosovski Srbi bojkotovali su izbore za gradonačelnika 23. aprila na severu Kosova, kao rezultat diskriminatorske antisrpske politike i nedostatka napretka u primeni Briselskog sporazuma iz 2013. godine. Ovo je dovelo do loše izlaznosti od samo 1.567 ljudi od otprilike 45.000 birača sa pravom glasa – stopa izlaznosti od 3,5 odsto. Uprkos očiglednom nedostatku mandata iz ovih rezultata, ovi gradonačelnici su nasilno postavljeni u Severnu Mitrovicu, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok – sve zajednice sa većinskim kosovskim Srbima'', napisala je Teni u pismu.

Ona je istakla da je u cilju nasilnog postavljanja tih gradonačelnika, pozvana specijalna kosovska policija da uguši demokratske proteste Srba, i podsetila da su u ''Zajedničkoj izjavi o Kosovu'' SAD, Francuska, Italija, Nemačka i Velika Britanija istakle da ''ne postoji uslov da gradonačelnici polažu zakletvu u opštinskim kancelarijama''.

"Posle decenije, Srbi su umorni od čekanja"

''Priliv specijalne policije služi samo za rasplamsavanje tenzija i sukoba, a ne za pružanje dugoročno održivog političkog rešenja za ove zajednice'', navela je i dodala da se Kosovo pre više od jedne decenije obavezalo na formiranje Zajednice srpskih opština kako bi pomoglo da se "etničkim manjinskim zajednicama obezbedi adekvatna zastupljenost i zaštita njihovih prava".

"Međutim, Kosovo tek treba da napravi ozbiljan, značajan napredak u stvaranju ove zajednice. Posle decenije čekanja, kosovski Srbi su umorni od čekanja na punu primenu Briselskog sporazuma iz 2013. i ja vas s poštovanjem pozivam da ispunite ovu dugogodišnju obavezu'', napisala je kongresmenka.

Ona je istakla da jednostrani koraci koje preduzima Priština za dalje podsticanje sukoba nisu prihvatljivi i da se sa njima odmah mora prestati.

"Vaše postojeće obaveze prema Briselskom sporazumu iz 2013. moraju biti ispunjene da bi se stvorio trajan mir na Kosovu. Nadam se da ću nastaviti da radim sa vama na rešavanju ovog sukoba jednom zauvek i željno iščekujem deeskalacijske akcije vaše vlade i formiranje Zajednice srpskih opština", napisala je Teni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija