Fokus

RAT IZRAELA I HAMASA IDF tvrdi da je probio "udarna vrata" na kraju Hamasovog tunela ispod bolnice Al Šifa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2023

-

07:59

RAT IZRAELA I HAMASA IDF tvrdi da je probio "udarna vrata" na kraju Hamasovog tunela ispod bolnice Al Šifa
RAT IZRAELA I HAMASA IDF tvrdi da je probio "udarna vrata" na kraju Hamasovog tunela ispod bolnice Al Šifa - Copyright Tanjug AP/Leo Correa, Adel Hana, Ohad Zwigenberg, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 46 dana. Izraelska vojska saopštava da je libanski Hezbolah za jedan sat ispalio 25 raketa i tri drona kamikaze. Dvadeset osam prevremeno rođenih beba koje su evakuisane iz bolnice Al Šifa u Gazi, juče su stigle u Egipat preko prelaza Rafa. Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je ukupni broj poginulih Palestinaca u Pojasu Gaze premašio 13.000. Nakon sastanka sa porodicama Izraelaca koje militantna grupa Hamas drži kao taoce u Gazi, izraelski premijer Benjamin Netanijahu naglasio je svoju posvećenost obezbeđivanju njihovog oslobađanja, nazivajući to "svetom i vrhovnom misijom".

Ključni događaji:

  • IDF: Ispod džamije u Gazi pronađena Hamasov objekat za pravljenje raketa
  • Rođaci talaca u Gazi apelovali da se ne sprovode smrtne kazne nad Hamasovcima
  • Gaza: Više ljudi poginulo i povređeno u izraelskom napadu zapadno od Kan Junisa
  • Ministarstvo zdravlja: Skoro 13.000 Palestinaca poginulo u sukobu u Pojasu Gaze

Kako je protekao prethodni dan sukoba Izraela i Hamasa pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu 

23.30 SZO: U Gazi ubijena naša zaposlena zajedno sa svojom šestomesečnom bebom

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da je u Pojasu Gaze ubijena jedna od njenih zaposlenih zajedno sa svojom šestomesečnom bebom.Ona je ubijena u bombardovanju kuće njenih roditelja na jugu Gaze, navodi se u saopštenju SZO, prenosi Gardijan.Više od 50 članova njene porodice i zajednice, koji su se sklonili u tu kuću, takođe je ubijeno.

"Dima Abdulatif Mohamed Alhaj (29) bila je ključni deo tima SZO za traumu i hitne slučajeve, a deo organizacije je bila od 2019. godine. Alhaj je bila divna osoba sa blistavim osmehom, vedra, pozitivna i veoma poštovana", ističu iz SZO.

23.10 EU: Nema dokaza da pomoć Palestincima ide Hamasu

Evropska unija saopštila je danas da nema dokaza da pomoć koja se šalje Palestincima ide Hamasu. Navodi se da je EU izdvojila oko 1,2 milijarde evra iz programa za pomoć, za period od 2021. do 2024. godine, preneo je Rojters.Evropska komisija je istakla da nema dokaza da novac EU ide Hamasu.

"Revizijom nije utvrđeno da novac EU ide direktno ili indirektno terorističkoj organizaciji Hamas", rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

23.00 Mask obećao da će donirati deo profita platforme X izraelskim bolnicama

Američki preduzetnik Ilon Mask obećao je da će prihod sa svoje društvene mreže X (Tviter) od sadržaja vezanih za sukob u Pojasu Gaze donirati izraelskim bolnicama i međunarodnoj humanitarnoj organizaciji koja pruža medicinsku pomoć Palestincima.

"Korporacija X će donirati sav prihod od reklama i pretplata povezanih sa ratom u Gazi bolnicama u Izraelu i Crvenom krstu/polumesecu u Gazi", napisao je Mask na platformi X.

21.30 Netanijahu: Privremeno primirje neće značiti kraj borbi protiv Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je  da eventualni privremeni prekid vatre neće značiti kraj borbi protiv palestinske militantne grupe Hamas.

"Pričaju se besmislice da ćemo, nakon što vratimo zarobljenike, obustaviti rat", rekao je Netanijahu, uoči očekivanog glasanja članova vlade o dogovoru o zarobljenicima, prenosi Al Džazira.

On je naglasio da je Izrael u ratu i da će nastaviti da bude u ratu dok ne postigne sve ciljeve.

"Uništićemo Hamas, vratićemo sve naše otete i nestale", poručio je Netanijahu, dodavši da će svaka eventualna pauza u borbama omogućiti izraelskoj vojsci da se "ponovno pripremi" za borbu.

Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

 

21.18 Bela kuća: Vagner se sprema da opremi Hezbolah ili Iran PVO sistemom

Bela kuća objavila je nedavno deklasifikovane obaveštajne podatke u kojima se navodi da se ruska privatna vojna kompanija Vagner priprema da obezbedi "Hezbolahu ili Iranu" protivvazdušnu odbranu.

To je objavio portparol Nacionalnog saveta za bezbednost Bele kuće Džon Kirbi i dodao da se Vagner spremao da pruži tu mogućnost po direktivi ruske vlade, prenosi CNN. U obaveštajnom podatku se ne navodi odakle bi došao protivvazdušni sistem.

Međutim, CNN navodi da je Vagner dobio zadatak da isporuči raketni sistem SA-22 zemlja-vazduh iz Sirije u libanski Hezbolah.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad saglasio se da obezbedi Hezbolah ruskim raketnim sistemom, poznatim kao "pancir", rekla su dva izvora upoznata sa obaveštajnim podatkom za CNN.

"Pažljivo ćemo pratiti da li će Vagner pružiti vojnu opremu Hezbolahu ili Iranu. Spremni smo da uvedeno antiterorističke sankcije protiv ruskih pojedinaca ili kompanija koje čine destabilišuće transfere oružja", naveli su izvori.

20.48 U toku sastanak izraelske vlade o mogućem dogovoru sa Hamasom

U Izraelu se trenutno održava sastanak ministara u vladi o mogućem dogovoru o oslobađanju talaca koje u Pojasu Gaze drži palestinska militantna grupa Hamas. Sastanku prisustvuje svih 38 ministara, javljaju izraelski mediji, prenosi Gardijan.

Prethodno su održani sastanci ratnog i bezbednosnog kabineta, ali tokom njih nije održano glasanje o dogovoru sa Hamasom. Prema pisanju medija, sporazum bi mogao da se odnosi na oslobađanje više desetina žena i dece, dok bi Izrael, zauzvrat, pristao na višednevni prekid vatre.

Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

 

20.23 Agencija Šehab: Najmanje 10 ubijenih u napadu na stambenu zgradu u Kan Junisu

Najmanje 10 osoba je ubijeno, a 22 su povređene u izraelskom napadu na stambenu zgradu u Kan Junisu, gradu na jugu Gaze, objavili su palestinski mediji. Žrtve i povređeni su prevezeni u bolnicu Naser, navela je agencija Šehab, prenosi Rojters. Palestinska militantna grupa Hamas je ranije saopštila da vodi borbe protiv izraelskih trupa u okolini Kan Junisa.

19.54 IDF tvrdi da je probio "udarna vrata" na kraju Hamasovog tunela ispod bolnice Al Šifa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su probile udarna vrata na kraju Hamasovog tunela koji su izraelski vojnici otkrili prošle nedelje ispod bolnice Al Šifa u Gazi, preneo je Tajms of Izrael.

Iz IDF-a su objavili dve fotografije - na jednoj se vide otvorena vrata, na drugoj struktura tunela. Ranije ove nedelje, IDF je prikazao snimak na kojem se vidi unutrašnjost tunelskog okvira i deo tunela.

Nakon 55 metara, tunel se završava udarnim vratima, za koja se pretpostavlja da služe da se zaštiti Hamasova oprema ispod zemlje.

Izraelska vojska je prethodnih nedelja objavljivala da je pronašla mrežu tunela i bunkera ispod bolnice Al Šifa. Udarna vrata mogu da zaštite od udarnih talasa, ulaska otrovnih gasova i veoma su otporna.

19.43 Izraelska vojska:Presreli smo nekoliko dronova koji su doleteli iz južnog Libana

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su večeras da su presrele nekoliko "sumnjivih vazdušnih meta, očigledno dronova", koji su ušli u izraelski vazdušni prostor iz Libana, nakon čega su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost u Zapadnoj Galileji.

Dodaje se da je opasnost završena, bez iznošenja više detalja, navodi Tajms of Izrael. Ranije u toku dana su iz IDF saopštili da su napali antitenkovsku poziciju u južnom Libanu, napominjući da sada napadaju više Hezbolahovih pozicija.

19.26 BRIKS je podržao međunarodne napore da se okončaju borbe u Gazi

Lideri zemalja BRIKS-a podržali su danas međunarodne napore da se odmah okončaju borbe u Pojasu Gaze.

"Ponovili smo snažnu podršku regionalnim i međunarodnim naporima koji imaju za cilj postizanje trenutnog prekida neprijateljstava u Pojasu Gaze, obezbeđivanje zaštite civila i pružanje humanitarne pomoći", navodi se u saopštenju nakon sastanka, na kojem je učestvovao i ruski predsednik Vladimir Putin, prenose RIA Novosti. Lideri BRIKS-a održali su danas onlajn samit o situaciji na Bliskom istoku i u pojasu Gaze. 

profimedia

 

18.51 Gaza: Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima premašio 14.000

Palestinske vlasti u Pojasu Gaze saopštile su večeras da je broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na tu oblast od 7. oktobra premašio 14.000.Među 14.128 stradalih Palestinaca je najmanje 5.600 dece i 3.550 žena, prenosi Al Džazira. Pored toga, povređeno je još 33.000 osoba.

18.36 Južnoafrički parlament glasao za prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom

Parlament Južne Afrike glasao je danas za prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom i zatvaranje ambasade te zemlje u Kejptaunu usled rastućih tenzija između dve države zbog sukoba Izraela i Hamasa.

Predlog je usvojen sa 248 glasova za i 91 protiv, a o primeni će odlučiti vlada predsednika Sirila Ramafoze, prenosi Al Džazira.Ramafoza je ranije rekao da Južna Afrika veruje da Izrael čini ratne zločine i genocid u opkoljenom Pojasu Gaze, gde je ubijeno na hiljade Palestinaca.

17.57 Al Kasavni: Izrael naredio evakuaciju jordanske bolnice u Gazi, nećemo poslušati

Izrael je naredio evakuaciju jordanske poljske bolnice u Gazi, saopštio je danas jordanski premijer Bišer Al Kasavni i poručio da Jordan neće poslušati naređenje.

Al Kasavni je rekao i da je jordanska vojska pojačala prisustvo duž svoje granice "s obzirom na dešavanja u Gazi", preneo je Rojters.

17.00 Si zatražio međunarodnu konferenciju za rešavanje sukoba Izraela i Hamasa

Kineski predsednik Si Đinping pozvao je danas na sazivanje međunarodne mirovne konferencije za rešavanje sukoba između Izraela i Hamasa i apelovao na oslobađanje civilnih zatočenika i hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Sve strane u sukobu treba odmah da prekinu vatru i neprijateljstva, prekinu svako nasilje i napade na civile i puste civile zatočenike kako bi se izbegli veći gubici i patnje", poručio je Si na vanrednom onlajn samitu BRIKS-a.

16.48 Bin Salman pozvao sve države da obustave izvoz oružja u Izrael

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman pozvao je danas sve države da obustave izvoz oružja u Izrael.On je na vanrednom onlajn samitu samita BRIKS-a poručio da Saudijska Arabija zahteva "početak ozbiljnog i sveobuhvatnog mirovnog procesa za uspostavljanje palestinske države duž granica iz 1967. godine".

"Stav Kraljevstva je postojan i čvrst - nema načina da se postigne bezbednost i stabilnost u Palestini osim kroz sprovođenje međunarodnih odluka u vezi sa rešenjem o dve države", rekao je Bin Salman, prenosi Al Arabija.

14.20 Borelj: EU se suočava sa animozitetom od muslimanskih zemalja zbog stava prema Gazi

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj upozorio je danas da se Unija suočava sa animozitetom muslimanskih zemalja zbog stava o dešavanjima u Gazi i optužbi za dvostruke standarde prema Gazi i Ukrajini.

Borelj je izrazio brigu da bi različiti stavovi zemalja Evrope i Bliskog istoka mogle da dovedu do manjka podrške u Ukrajini na Globalnom jugu, kao i mogućnost EU da utiče da insistira na ljudskim pravima u međunarodnim sporazumima, prenosi Rojters. Dodao je da Evropska unija mora da pokaže "više empatije" prema palestinskim civilnim žrtvama rata Izraela i Hamasa.

14.02 MSP:Srpkinja sa četvoro dece evakuisana iz Pojasa Gaze, stigla bezbedno u Srbiju

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je državljanka Republike Srbije sa četvoro dece evakuisana iz Pojasa Gaze i jutros bezbedno stigla u Srbiju.Majka i njeno četvoro dece sa dvojnim državljanstvom, srpskim i palestinskim, napustili su Pojas Gaze i preko graničnog prelaza Rafa prešli u Egipat. 

Više pročitajte OVDE.

Profimedia

 

13.45 Al Namur: Suočavamo se sa humanitarnom katastrofom

Ambasador Države Palestine u Srbiji Mohamed Al Namur izneo je danas zajednički stav koji su usvojili u okviru Saveta arapskih ambasadora i ambasadora Organizacija islamske saradnje akreditovanih u Republici Srbiji i upozorio je da se Palestinci suočavaju sa humanitarnom katastrofom.

"Naglašavamo da je pravedan, trajan i sveobuhvatan mir, koji predstavlja strateški izbor, jedini način da se garantuje bezbednost i stabilnost za sve narode regiona i da neće biti postignut bez okončanja izraelske okupacije i rešavanja palestinskog pitanja.

13.30 SZO: Dve prerano rođene bebe umrle u al Šifa bolnici pre evakuaciji

Potparol Svetske zdravstvene organizacije Kristrijan Lindmajer saopštio jeda su dve prevremeno rođene bebe umrle su u opkoljenoj bolnici al Šifa u Gazi pre evakuacije u nedelju, javlja Al Džazira.

"Deca su te noći umrla isključivo zbog nedostupne medicinske brige," dodao je Lindmajer.

U nedelju je SZO pomogla pri evakuaciji 31 prevremeno rođene beba iz al Šife, dok je 28 beba u ponedeljak odvedeno preko granice u Egipat kroz granični prelaz Rafa. Preostala deca se trenutno nalaze u bolnicama na jugu Gaze. UNICEF je otkrio da je 20 od 28 beba prebačeno u Egipat bez pratnje roditelja. Potparol UNICEF-a Džejms Elder rekao je u Ženevi da su razlozi variraju, od nemogućnosti nekih roditelja da pređu granicu, dok su druga deca izgubila porodice.

13.16 Hamas: Indonežanska bolnica u Gazi pretvorena u masovnu grobnicu

Indonežanska bolnica u Gazi je od medicinskog centra pretvorena u "masovnu grobnicu", saopštio je danas portparol ministarstva pod kontrolom Hamasa Ašraf el Kudra, prenosi Si-En-En.

Pozivajući se na osoblje bolnice, portparol je izjavio da na svim odeljenjima ima leševa i da su mnogi životi izgubljeni zbog nedostatka zaliha.

"Ispred mrtvačnica je 60 tela“, rekao je El Kudra, dodajući da će oni biti sahranjeni u dvorištima unutar bolnice. Si-En-En takođe navodi, pozivajući se na svog novinara koji se nalazi u Indonežanskoj bolnici, da je situacija u toj ustanovi veoma teška.

Tanjug/AP/Adel Hana

 

13.00 Britanija poziva na hitno oslobađanje posade i broda otetih u Crvenom moru

Britanija je danas pozvala na oslobađanje posade i broda u Crvenom moru, koji su oteli jemenski Huti 19. novembra, prenosi Rojters.

"Ujedinjeno Kraljevstvo osuđuje nezakonitu zaplenu komercijalnog broda Galaxy Leader od strane Huta u Crvenom moru i pozivamo na hitno i beskompromisno oslobađanje posade i broda", rekao je potparol Kancelarije za inostrane poslove i razvitak Komonvelta.

Brod, u većinskom vlasništvu vlasništvu britanske kompanije, ali i izraelskog tajkuna Abrahama Ramija Ungara, je u vreme otmice bio pod upravom Japanca. Huti su prethodno upozorili da će napasti svaki brod plovi pod izraelskom zastavom ili zapošljava posadu iz te zemlje.

Iako je posada Galaxy Leader-a međunarodna, Izraelske odbrambene snage (IDF) su porekle prisutvo izraelskih mornara i vlasništvo Izraela nad otetim brodom. IDF je dodao da otmica predstavlja "veoma ozbiljan incident na globalnom nivou".

12.44 Porodica evakuisani iz Gaze stigla u Beograd

Petočlana porodica sa dvojnim srpskim i palestinskim državljanstvom, koja je evakuisana iz Pojasa Gaze, stigla je u Beograd, javio je danas RTS. Tridesetšestogodišnja žena sa jednim punoletnim i troje maloletne dece proteklog vikenda napustila je teritoriju Gaze, preko prelaza Rafe, a potom su iz Kaira jutros sleteli u Beograd.

Prema saznanjima RTS, evakuacija je omogućena koordiniranim aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova Srbije i državnih organa Egipta i Izraela, u čemu su aktivno učestvovale ambasade Srbije u Tel Avivu i Kairu.

12.22 SZO: Planira se evakuacija tri bolnice u Gazi

Portparol Svetske zdravstvene organizacije Kristijan Lindmajer, izjavio je danas da su tri bolnice u Gazi zatražile pomoć u evakuaciji pacijenata i dodao da je planiranje u toku.

"Među njima su i bolnica Al Šifa, iz koje je grupa beba već spašena, kao i Indonežanska bolnica i bolnica Al Ahli", rekao je Lindmajer na brifingu za novinare u Ženevi, a preneo Rojters.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, više od dve trećine bolnica u Pojasu Gaze prestalo je da radi zbog izraelskih napada, dok je preostalih devet bolnica delimično u funkciji. Od početka napada zatvoreno je i evakuisano 18 bolnica, uključujući tri bolnice u protekla tri dana: Al-Nasr, Rantisi i Al-Kuds.

profimedia

 

11.45 Unicef zabrinut zbog širenja raznih bolesti

Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorio je danas da u opkoljenoj Gazi postoji ozbiljna opasnost od tragičnog izbijanja epidemije.

"U Gazi besni savršena oluja za tragediju. Bez dovoljno goriva svedočićemo kolapsu sanitarnih usluga, a tada ćemo imati, pored minobacača i bombi, savršenu oluju za širenje bolesti", izjavio je portparol UNICEF Džejms Elder, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Elder je upozorio na "očajnički nedostatak vode" i predočio da su fekalne materije razbacane po gusto naseljenim kvartovima.

"Neprihvatljiv je nedostatak toaleta i ozbiljna, stroga ograničenja u pogledu pranja ruku, lične higijene i čišćenja", rekao je Elder.

10.52 Izraelski ministar:Sporazum sa Hamasom bi doneo katastrofu

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itmar Ben Gvir pozvao je danas da se najavljeni sporazum sa Hamasom o taocima ne sklapa.

"Veoma sam zabrinut jer se priča o nekakvom dogovoru. Glasine govore da će Izrael ponovo napraviti veliku grešku, na sličan način kao i 2011. godine", napisao je izraelski ministar, prenosi Tajms of Izrael.

On je poručio da je zabrinut zbog "sporazuma koji bi doneo katastrofu", navodeći između ostalog moguće oslobađanje palestinskih zatvorenika i puštanje goriva u Pojas Gaze. Šef politbiroa Hamasa Ismail Hanije izneo je tvrdnju da se Izrael i ta palestinska militantna grupa približavaju sporazumu o primirju u ratu u Pojasu Gaze, bez navođenja više detalja.

Associated Press

10.41 IDF: Opkoljen grad Džabalija na severu Pojasa Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su opkolile grad Džabalija na severu Pojasa Gaze i da su spremne za sledeću fazu u ratu. IDF je naveo da je izraelska vojska izvela napade na 250 ciljeva Hamasa tokom protekla 24 sata, koristeći borbene avione. To je uključivalo napade na tri podzemna tunela Hamasa u oblasti Džabalije kada su ubijene na desetine terorista, ističe IDF, preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Džabalija se nalazi severno od grada Gaze i tu su bile neke od najžešćih borbi tokom rata.

09.37 IDF: Broj izraelskih vojnika poginulih u Gazi povećao se na 68

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su poginula još dva vojnika u borbama na severu Pojasa Gaze. Prema pisanju portala Tajms of Izrael time se ukupan broj izraelskih vojnika poginulih u kopnenoj operaciji protiv Hamasa povećao na 68. IDF je naveo da su u borbama tokom proteklog dana teško ranjena dvojica rezervista i još tri vojnika.

08.37 Izraelska vojska pogodila Hamasov lanser pored stambene zgrade

Izraelska vojska je saopštila da je tokom noći pogodila Hamasov raketni lanser sa kojeg je juče gađana teritorija centralnog Izraela. Vojska je navela da je lanser bio postavljen pored stambene zgrade, a nakon udara, žene i deca koji su se tu sklonili pobegli su iz tog područja, prenosi "Tajms of Izrael".

U saopštenju izraelske vojske je precizirano da je tokom proteklog dana izvela vazdušne napade na još 250 meta Hamasa, uključujući operativce militanata, raketne bacače i infrastrukturu.

Associated Press

07.55 Netanijahu: Povratak talaca "sveta i vrhovna misija"

Nakon sastanka sa porodicama Izraelaca koje militantna grupa Hamas drži kao taoce u Gazi, izraelski premijer Benjamin Netanijahu naglasio je svoju posvećenost obezbeđivanju njihovog oslobađanja, nazivajući to "svetom i vrhovnom misijom".

"Nećemo odustati dok se ne vrate, a to je odgovornost mene i ratnog kabineta. Slušao sam o bolu porodica. Razgovarali smo iskreno. Podelio sam sa njima koliko sam mogao o diplomatskim, obaveštajnim i operativnim naporima koje vodimo danonoćno", rekao je premijer, prenosi Tajms of Izrael.

On je dodao da o taocima razmišlja "sve vreme".

"Nećemo prestati da se borimo dok ne vratimo naše taoce kući, uništimo Hamas i osiguramo da više neće biti pretnje iz Gaze", poručio je Netanijahu.

Tanjug/Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

 

07.45 Šef Hamasa: Izrael i Hamas se približavaju sporazumu o primirju

Šef politbiroa Hamasa Ismail Hanije tvrdi da se Izrael i ta palestinska militantna grupa približavaju sporazumu o primirju u ratu u Pojasu Gaze. U saopštenju objavljenom na Telegramu, Hanije, koji se nalazi u Dohi, prestonici Katara, naveo je da je Hamas dao svoj odgovor Kataru i drugim posrednicima, preneo je "Tajms of Izrael".

On nije izneo nikakve druge detalje. Zvaničnik Hamasa, Izat el Rešik, izjavio je jutros da su u toku razgovori između Hamasa i Izraela o privremenom primirju tokom kojeg bi se organizovao ulazak pomoći u Pojas Gaze i, pored toga, razmenili taoci i zatvorenici.

"Očekivani sporazum će uključivati oslobađanje izraelskih talaca - žena i dece - u zamenu za oslobađanje palestinskih žena i dece u okupacionim zatvorima", rekao je El Rešik za televiziju Al Džazira. Prema njegovim rečima, detalje o primirju objaviće katarski zvaničnici, preneo je Rojters.

Euronews

07.35 IDF: Ispod džamije u Gazi pronađena Hamasov objekat za pravljenje raketa

Izraelska vojska (IDF) saopštila je juče da je ispod džamije u naselju Zejtun u gradu Gazi pronašla objekat koji palestinska militantna grupa Hamas navodno koristi za proizvodnju raketa.

"Džamija, u oblasti Zejtuna, korišćena je kao laboratorija za pravljenje oružja", rekao je portparol IDF-a Danijel Hagari na konferenciji za novinare, prenosi Tajms of Izrael.

07.10 Sijarto: Međunarodna zajednica udruženim naporima da spreči širenje sukoba na Bliskom istoku

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da međunarodna zajednica udruženim naporima može da spreči eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

"Ne treba zaboraviti da je aktuelni sukob počeo zaista brutalnim terorističkim napadom pre mesec i po dana", rekao je Sijarto na neformalnoj sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, prenosi agencija MTI. Istakao je da je sprečavanje ponavljanja "takvog gnusnog napada" u interesu, ne samo Izraela, već i celog sveta.

profimedia

 

06.55 IDF: Hezbolah lansirao 25 raketa i tri drona kamikaze za jedan sat

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je Hezbolah iz Libana za jedan sat lansirao oko 25 raketa i tri drona kamikaze na više lokacija na severu Izraela duž granice.

U saopštenju se navodi da je izraelski protivvazdušni sistem Gvozdena kupola presreo tri rakete, dok su ostale pale na otvorena područja. IDF dodaje da u napadima nema povređenih i da na napade odgovara artiljerijskim granatiranjem, prenosi Tajms of Izrael.

Profimedia

 

06.40 Ministarstvo zdravlja: Skoro 13.000 Palestinaca poginulo u sukobu u Pojasu Gaze

Palestinsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je broj ubijenih Palestinaca porastao na 12.916, dok je broj ranjenih dostigao oko 32.850, od ​​početka izraelskog napada na Pojas Gaze 7. oktobra.

"Zaključno sa nedeljom uveče, broj poginulih je iznosio više od 12.700, uključujući oko 5.350 dece, 3.250 žena i 695 staraca, dok je broj povređenih dostigao više od 30.000", navodi se u saopštenju, prenosi agencija WAFA. Kako se dodaje, više od 4.500 Palestinaca se i dalje vodi kao nestalo, uključujući 3.500 dece za koje se pretpostavlja da su zarobljena ili zatrpana pod ruševinama. 

Komentari (0)

Svet