Fokus

Venecuela o dolasku britanskog ratnog broda u Gvajanu: "Neprijateljska provokacija i direktna pretnja miru"

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

20:11

Venecuela o dolasku britanskog ratnog broda u Gvajanu: "Neprijateljska provokacija i direktna pretnja miru"
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Venecuele danas je osudila dolazak britanskog ratnog broda u Gvajanu, čin koji smatra "neprijateljskom provokacijom" i "direktnom pretnjom miru", usred tenzija između te dve zemlje oko sporne teritorije Eskibo.

Venecuela takođe smatra da je ovaj čin kršenje sporazuma potpisanog 14. decembra između predsednika Venecuele Nikolasa Madura i njegovog gvajanskog kolege Irfana Alija na Svetom Vinsentu i Grenadinima, gde su se obavezali da neće upotrebiti vojnu silu u rešavanju spora, prenosi španski EFE.

Iz tog razloga Venecuela, koja zadržava pravo na sve akcije za "odbranu pomorskog i teritorijalnog integriteta domovine", zatražila je od Gvajane "da preduzme hitne mere za uklanjanje broda HMS Trent i da se suzdrži od nastavka uključivanja vojnih sila u spor", navode zvaničnici te zemlje.

Britansko ministarstvo odbrane potvrdilo je da će britanski ratni brod HMS Trent učestvovati u zajedničkim pomorskim vežbama sa vojnim brodovima bivše kolonije Gvajane, koja je članica Komonvelta i jedina je država u Južnoj Americi u kojoj je zvanični jezik engleski.

HMS Trent, patrolni brod bio je raspoređen na Karibima u okviru borbe protiv krijumčara narkotika, ali mu je postavljen novi zadatak nakon što je ranije ovog meseca vlada Venecuele zapretila da će izvršiti aneksiju regiona Esekibo u Gvajani, navodi BBC.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet