Fokus

Save the Children: Deca izbeglice iz Afike i Azije suočena sa opasnostima na putu

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

13:52

Save the Children: Deca izbeglice iz Afike i Azije suočena sa opasnostima na putu
Save the Children: Deca izbeglice iz Afike i Azije suočena sa opasnostima na putu - Copyright AP Photo/Kerem Yucel

veličina teksta

Aa Aa

Deca izbeglice i migranti koji u Evropu stižu iz Afike, Azije i Bliskog istoka osećaju se ugroženo zbog opasnosti i teškoća koje doživljavaju na svom putu, dok decu iz Ukrajine najviše pogađaju teškoće u zemljama u kojima su zatražili zaštitu, kao i to što su odvojena od svojih očeva, pokazuje novo istraživanje koje je organizacija Save the Children sprovela u sedam evropskih zemalja. 

Prema iskustvima koje je za izveštaj "Hope and Harm" podelilo više od 500 dece i staratelja iz 16 zemalja iz kojih izbeglice i migranti pristižu u evropske zemlje, više od polovine dece koja su napustila svoje domove u afričkim i azijskim zemljama bilo je u opasnosti tokom dugog i napornog putovanja. 

Troje od četvoro dece reklo je da je opasnost dolazila od policije, svako drugo dete navelo je graničnu policiju, a šestoro od 10 dece osetilo se ugroženima zbog krijumčara.

Deca iz zemalja kao što su Avganistan i Sirija opisala su kako ih granična policija tuče i preti im i kako borave i spavaju na otvorenom, dok je jedno dete koje je iz trećeg pokušaja iz Sirije došlo u Evropu reklo da je put bio vrlo opasan, ali da su znali da će umreti ako ostanu. 

Istraživanje pokazuje da deca iz Ukrajine imaju značajno drugačije iskustvo putovanja u evropske zemlje od dece iz Azije i Afrike. 

Unsplash

 

Svako peto dete iz Ukrajine koje je učestvovalo u istraživanju osećalo se ugroženo tokom putovanja, ali ni jedno nije kao razlog navelo policiju ili krijumčare, navedeno je u izveštaju. 

Ova deca kao razlog što se osećaju loše nakon što su napustila svoju zemlju najčešće navode vršnjačko nasilje u zemlji u kojoj borave, pad samopouzdanja i to da im nedostaju očevi koji nisu mogli da napuste Ukrajinu.

Uprkos opasnostima na putu, mnoga deca rekla su da se osećaju bezbednije u novoj zemlji nego u zemlji porekla, jer, kako je jedno dete objasnilo, "nema bombi i raketa".

U istraživanju se ocenjuje da je prihvat izbeglica iz Ukrajine pokazao da je drugačiji tretman dece i odraslih izbeglica i migranata moguć, ali da Pakt o azilu i migracijama ignoriše lekcije koje se mogu naučiti iz ukrajinske izbegličke krize i ne želi da isti tretman, na koji imaju pravo, obezbedi svoj deci izbeglicama i migrantima.

Deca i odrasli izbeglice iz Ukrajine bez prepreka ulaze u evropske zemlje, gde je njihov status zaštićen direktivama o privremenoj zaštiti, ali se, nažalost, deca iz Ukrajine suočavaju sa nasiljem, diskriminacijom i problemima u školovanju i teško im je da održe samopouzdanje, navedeno je u istraživanju. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet