Fokus

Izbori u Pakistanu: Rivali Imrana Kana postigli dogovor o formiranju vlade, Šehbaz Šarif predložen za premijera

Komentari

Autor: Gardijan

13/02/2024

-

21:39

Izbori u Pakistanu: Rivali Imrana Kana postigli dogovor o formiranju vlade, Šehbaz Šarif predložen za premijera
Izbori u Pakistanu: Rivali Imrana Kana postigli dogovor o formiranju vlade, Šehbaz Šarif predložen za premijera - Copyright AP Photo/K.M. Chaudary

veličina teksta

Aa Aa

Koalicija koja uključuje Pakistansku muslimansku ligu-Navaz (PLM-N) i Pakistansku narodnu stranku (PPP) dogovorile su se da formiraju sledeću vladu Pakistana, osiguravajući da partija bivšeg premijera Imrana Kana ne preuzme vlast uprkos tome što je dobila najviše glasova na izborima.

Na konferenciji za novinare u Islamabadu u utorak uveče, potvrđeno je da su se rivalske stranke dogovorile, sa dva manja koaliciona partnera, da formiraju zajedničku vladu "kako bi Pakistan izvukli iz teškoća" i da će predsednik PLM-N-a Šehbaz Šarif biti njihov jedini kandidat za premijera.

Kanova partija PTI napala je koaliciju, nazvavši ih "kradljivcima mandata", prenosi Gardijan.

U Pakistanu su prošle nedelje održani parlamentarni izbori na kojima je najviše mandata osvojili nezavisni kandidati koje iz zatvora podržava bivši premijer Imran Kan.

Oni su osvojili 101 od 264 mesta u pakistanskom parlamentu.

Uprkos tome, Pakistanska muslimanska liga (PMLN), stranka bivšeg premijera Navaza Šarifa postala je najveća stranka u parlamentu jer su njeni kandidati osvojili 75 mandata.

Šarif je ranije potvrdio da je PMLN u pregovorima sa drugim strankama o formiranju nove vlade.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet