Fokus

Bajden sa zvaničnicima EU: Potreban stalni dijalog s Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

07/12/2021

-

23:12

Bajden sa zvaničnicima EU: Potreban stalni dijalog s Rusijom
Bajden sa zvaničnicima EU: Potreban stalni dijalog s Rusijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski premijer Boris Džonson i drugi evropski saveznici SAD složili su se večeras u razgovoru sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, posle njegovog video sastanka sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, o potrebi stalnog dijaloga sa Rusijom u cilju ublažavanja njenog, kako su ocenili, pretećeg ponašanja prema Ukrajini.

"Lideri su istakli da je važno da Rusija prestane sa svojim pretećim ponašanjem prema Ukrajini. Složili su se oko potrebe za tekućim dijalogom sa Rusijom kako bi se podstakao ovaj ishod", saopšteno je iz britanske Vlade, prenosi Rojters.

Kako se dodaje, lideri su se složili i da ostanu u bliskom kontaktu, kao i da koordinišu svoje pristupe ovom pitanju.

Bajden je razgovarao sa Džonsonom, italijanskim premijerom Mariom Dragim, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nakon što je održao video sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o Ukrajini.

Američki i ruski predsednik održali su danas video sastanak koji je trajao više od dva sata, tokom kojeg su razgovarali o Ukrajini i drugim sporovima u američko-ruskim odnosima.

Prema saopštenju Bele kuće, Bajden je danas preneo Putinu da je Zapad zabrinut da će Rusija napasti Ukrajinu i upozorio na "snažne ekonomske i druge protivmere" koje bi usledile ako Moskva započne vojni sukob.

Iz Kremlja je posle sastanka saopšteno da je Putin pozvao Bajdena da se prestane sa praksom prebacivanja odgovornosti za eskalaciju situacije oko Ukrajine na Rusiju, i da je ceo razgovor ocenio kao iskren i poslovan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet