Fokus

Nemilosrdna predsednička kampanja u Brazilu: Bivši predsednik pokušava da privuče poljoprivredni sektor od Bolsonara

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

23:55

Nemilosrdna predsednička kampanja u Brazilu: Bivši predsednik pokušava da privuče poljoprivredni sektor od Bolsonara
Luis Ignacio Lula Da Silva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, pokušava da za potrebe svoje predsedničke kampanje privuče ljude iz jakog brazilskog poljoprivrednog sektora, nastojeći da ih preuzme od svog rivala Bolsonara, ali i rizikujući tenzije sa sopstvenim pristalicama, orijentisanim na zaštitu životne sredine.

Lula da Silva je prošle nedelje u glavnom gradu Braziliji učvrstio odnose sa pojedinim predstavnicima tradicionalne poljoprivrede, među njima i s brazilskim "kraljem soje" Blerom Megijem, prenosi Rojters.

Navodi se da se agrobiznis dobro razvijao pod Lulinom vladom u periodu 2003 - 2010, ali je desničarski predsednik Žair Bolsonaro uspostavio snažnu vezu sa interesima proizvođača hrane, obećavajući im da će pomeriti brazilsku poljoprivrednu granicu dublje u amazonsku prašumu.

Dodaje se da je Lula ranije obećao "nultu tačku krčenja šuma" u Brazilu u roku od četiri godine, dovodeći svoju retoriku u sklad sa razmišljanjem zeleno-levičarskih krugova Latinske Amerike, ali je upravo s te strane zbog pomenutih sastanaka doživeo osporavanja.

Rojters ističe da, s druge strane, uprkos Lulinom dvocifrenom vođstvu u odnosu na Bolsonara uoči oktobarskih izbora, mnoga velika imena iz agrobiznisa i dalje zaziru od pregovora sa levičarskim liderom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet