Fokus

Pripadnici Vagnera obezbeđuju referendum u Centralnoafričkoj Republici

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2023

-

23:55

Pripadnici Vagnera obezbeđuju referendum u Centralnoafričkoj Republici
Fotografija ukrajinske službe bezbednosti koja prikazuje navodne članove Vagner grupe - Copyright ssu.gov.ua

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko stotina pripadnika privatne vojne kompanije "Vagner" stiglo je u Centralnoafričku Republiku da bi obezbedili referendum koji se održava u toj zemlji 30. jula, saopštila je danas ta ruska privatna kompanija.

Na refernedumu će se glasati o ustavnoj promeni koja bi mogla da omogući predsedniku Faustinu Aršanžu Tuaderi da se kandiduje za treći mandat, a pripadnici "Vagnera" pomažu vladi u borbi protiv pobunjenika, prenela je Al Arabija.

Kako je saopštio Sindikat oficira za međunarodnu bezbednost (OUIS), ruski instruktori će nastaviti da pomažu vojnicima u centralnoafričkim oružanim snagama kako bi osigurali bezbednost u iščekivanju referenduma. 

"Još jedan avion je stigao u Bangi sa instruktorima za rad u Centralnoafričkoj Republici. Planirana rotacija se nastavlja. Nekoliko stotina iskusnih profesionalaca iz kompanije Vagner se pridružuje timu koji radi u CAR", navodi se u saopštenju.

Poslednjih nedelja nekoliko stranih izvora je reklo da Vagnerovi borci napuštaju CAR, što je vlada demantovala.

Budućnost privatne paravojne grupe koju predvodi Jevgenij Prigožin je neizvesna nakon što je pokrenula kratkotrajnu neuspešnu pobunu protiv vlasti predsednika Rusije Vladimira Putina 23. i 24. juna.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet