Fokus

Talibanske vlasti u Avganistanu spaljuju muzičke instrumente

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

09:06

Talibanske vlasti u Avganistanu spaljuju muzičke instrumente
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Talibanske vlasti u Avganistanu spaljuju muzičke instrumente, tvrdeći da muzika može da "zavede omladinu i uništi društvo".

Ova ekstremistička grupa je zabranila muziku kada je prethodno bila na vlasti kasnih 1990-ih, a nedavno je talibanska verska policija spalila mnogobrojne muzičke instrumente u provinciji Herat, na zapadu Avganistana, stoji u izveštaju koji je u nedelju objavila državna novinska agencija Bahtar, prenosi Dojče vele.

Šeik Aziz al-Rahman al-Muhadžir, pokrajinski rukovodilac ministarstva za promociju vrline i prevenciju poroka, rekao je da je muzika dovela do "uništenja društva i skretanja mladih na pogrešan put".

Talibani su zabranili nereligioznu muziku poslednji put kada su vladali zemljom 1990-ih, a na nedavno urađenim fotografijama vide se talibanski zvaničnici okupljeni oko vatre u kojoj gore muzički instrumenti - gitare, harmonike, zvučnici i drugo.

Avganistan ima veliku muzičku tradiciju pod uticajem iranske i indijske klasične muzike, a imao je i uspešnu pop muzičku scenu koja je cvetala u proteklih 20 godina, pre nego što su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine.

U izveštaju se navodi da se studenti i nastavnici avganistanskog Nacionalnog instituta za muziku, koji je nekada bio poznat po svojoj inkluzivnosti, od povratka talibana na vlast nisu vratili na nastavu, a mnogi muzičari su pobegli iz zemlje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet