Planeta

Iskupljenje za kolonijalne zločine: Belgija pristala da vrati zub porodici ubijenog Patrisa Lumumbe

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2022

-

21:05

Iskupljenje za kolonijalne zločine: Belgija pristala da vrati zub porodici ubijenog Patrisa Lumumbe
Iskupljenje za kolonijalne zločine: Belgija pristala da vrati zub porodici ubijenog Patrisa Lumumbe - Copyright Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Belgija je najavila da će vratiti zlatni zub ubijenog afričkog lidera Patrisa Lumumbe u pokušaju da se iskupi za kolonijalne zločine koje je počinila na području centralne Afrike. 

Posmrtni ostatak ubijenog lidera Republike Kongo biće vraćen njegovoj porodici u trenutku kada se Brisel suočava sa svojom krvavom prošlošću i nasilnom eksploatacijom koju je Belgija sprovodila u centralnoj Africi, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Relikvija je sve što je ostalo od Patrisa Lumumbe, prvog premijera Demokratske Republike Kongo, poznate ranije pod imenom Republika Kongo.Lumumbu, koji je bio ikona borbe protiv kolonijalizma u Africi, ubili su separatisti i belgijski plaćenici 1961. godine.

Ubice su rastvorile njegove posmrtne ostatke u kiselini, ali zubi su sačuvani kao sablasno podsećanje na likvidaciju ovog harizmatičnog afričkog političara.

Lumumbin sin Roland izjavio je da vraćanje zuba znači da porodica konačno može da "se oprosti i ožali Patrisa Lumumbu".

"Ne mogu da kažem da je taj osećaj radostan, ali za nas je pozitivno što možemo da sahranimo voljenu osobu. Njegova duša će moći da počiva u miru, a nama je to važno", rekao je Roland Lumumba.

Kao pan-afrički lider koji je odigrao ključnu ulogu u borbi za nezavisnost svoje zemlje, Lumumba je 1960. godine postao i prvi demokratski izabrani predsednik Demokratske Republike Kongo, pre toga poznate kao Republika Kongo.

U roku od samo godinu dana, postao je žrtva hladnoratovske politike i unutrašnje borbe za vlast i pokušaja pobunjeničke grupe u provinciji Katanga bogatoj mineralima da se otcepi. Zapadni zvaničnici su bili zabrinuti da bi Lumumba mogao da se približi Sovjetskom Savezu i zatraži zaštitu što bi Moskvi omogućilo pristup strateškim prirodnim resursima kao što je uranijum, navodi Gardijan.

Komentari (1)

Марија

24.06.2022 19:12

еровали или не...За плакати или за смејати?

Svet