Noviteti

Direktor kompanije AstraZeneka: Nije sigurno da li će biti potrebna treća doza vakcine

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2021

-

21:51

Direktor kompanije AstraZeneka: Nije sigurno da li će biti potrebna treća doza vakcine
Direktor kompanije AstraZeneka: Nije sigurno da li će biti potrebna treća doza vakcine - Copyright EPA/ Leszek Szymanski

veličina teksta

Aa Aa

Paskal Sorio, izvršni direktor kompanije AstraZeneka, izjavio je danas da još nije jasno da li će biti potrebna i treća doza vakcine za produženu imunizaciju protiv koronavirusa.

On je za američku televiziju CNBC naglasio da nema "precizan odgovor" na pitanje da li će biti potrebno vakcinisati se sa više od dve doze.

"Postoje dve dimenzije imuniteta - antitiela koja slabe vremenom, dok su T ćelije veoma važna dimenzija vakcinacije. One štite od nekoliko zaraznih bolesti, ali takođe oebzebđuju dugotrajnost zaštite", obrazložio je Sorio.

Kako je kazao, tehnologijom koja se koristi omogućava se veoma visoka proizvodnja T ćelija.

"Nadamo se da ćemo imati vakcine koji stvaraju dugoročnu zaštitu, tako da još nije jasno da li će nam biti potrebna treća doza. To će samo vreme kazati", kaže Sorio.

T ćelije su vrsta bijelih krvnih zrnaca koje imaju različite uloge u odbrani organizma od virusa.

Mogu napasti patogen ili podržati različita bela krvna zrnca u proizvodnji antitela.

Antitijela onemogućavaju ulazak virusa u ćelije, ali ne tako dugo kao T ćelije, navodi CNBC.

S druge strane, Alber Burla, izvršni direktor Fajzera u sredu je izjavio takođe za CNBC da je "veoma uveren" da će biti potrebna vakcinacija i trećom dozom kako bi postojao imunitet protiv delta soja koronavirusa, koji je prvi put registrovan u Indiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Zdravlje