Noviteti

Rusija razvija vakcinu protiv više virusa odjednom

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2021

-

11:04

Rusija razvija vakcinu protiv više virusa odjednom
Rusija razvija vakcinu protiv više virusa odjednom - Copyright EPA/ZOLTAN BALOGH

veličina teksta

Aa Aa

Specijalisti sa ruskog Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja", pokrenuli su pretkliničku studiju vakcine za istovremenu zaštitu od više različitih virusa ili nekoliko sojeva istog virusa.

"Pričamo o vakcini koju smo počeli da testiramo na majmunima. Svrha ove tehnologije je da može istovremeno da zaštiti čoveka od različitih sojeva jednog patogena, ili čak protiv više virusa koji cirkulišu u isto vreme među ljudskom populacijom", rekao je direktor Gamaleja centra, Aleksandar Gintsburg za Tas s.

On je kazao da ove pokrenute pretkliničke studije o novoj vakcini nemaju nikakve veze sa vakcinom protiv kovida 19 Sputnjik V, koju je takođe razvio centar "Gamaleja".

Ranije ovog meseca, ruska biofarmaceutska kompanija Nanolek najavila je da će započeti kombinovana klinična ispitivanja vakcina protiv koronavirusa za godinu dana.

Prema podacima kompanije, kombinovana vakcina bi smanjila kumulativni rizik od istovremene primene kod epidemije gripa i kovida.

Rusija je do sada razvila pet vakcina protiv kovida 19, i one su Sputnjik V i Sputnjik lajt koje je razvio centar "Gamaleja", EpiVak Korona i EpiVak Korona-N koje je razvio Vektorski državni istraživački centar za viruse i biotehnologiju i KoviVak koju je razvio Savezni naučni centar za istraživanje i razvoj "Čumakov".

Vakcine Sputnjik V, EpiVak Korona, EpiVak Korona-N i KoviVak se primaju u dve doze, dok je Sputnjik lajt vakcina od jedne doze.

Komentari (0)

Zdravlje