Noviteti

Evropska agencija za lekove: Dve doze vakcine efikasne porotiv Delta soja, bez preporuke za treću

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2021

-

15:09

Evropska agencija za lekove: Dve doze vakcine efikasne porotiv Delta soja, bez preporuke za treću
Evropska agencija za lekove: Dve doze vakcine efikasne porotiv Delta soja, bez preporuke za treću - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska agencija za lekove ( EMA) u svom današnjem izveštaju navodi da još nema preporuke za primenu treće doze vakcine, kao i da su sve četiri vakcine odobrene u EU u preporučenim dozama efikasne protiv delta soja virusa.

Tokom redovne nedeljene konfrencije za štampu, EMA nagalšava da nadgleda mutacije virusa i njihov mogući uticaj na efikasnost vakcina.

Upozorava se da se veoma zararazni delta soj brzo širi Evropom i svetom i da je zato važno da se što više građana kompletno vakciniše.

"Pozvali smo građane Evrope da se zaštite tako što će primiti preporučene doze. Još je rano da potvrdimo da li bi eventualna treća tzv. 'buster' doza bila potrebna i kada jer još nemamo dovoljno informacija koliko traje zaštita dobijena od vakcina", kaže šef strategije za vakcinaciju u EMA, Marko Kavaleri.

EMA ponavlja da sve četiri vakcine autorizovane u EU obezbeđuju "visoku zaštitu" od svih sojeva koji trenutno kruže Evropom, posebno kada su u pitanju teški simptomi i hospitalizacije.

Istovremeno, preporučuje se primena dve doze u "najkraćem preporučenom vremenu".

"Još je rano da predvidimo potrebu adaptacije vakcine na nove sojeve virusa. Radi se na ispitivanju takvih vakcina i EMA je aktivno angažovana sa proizvođačima kako bi dosli do dovoljno kliničkih podataka za buduće regulatorne korake ako se pokažu kao neophodni", nagalšava Kavaleri.

Evropska agencija za lekove ponovila je da je došla do zaključka da postoji retka, ali moguća veza slučajeva miokarditisa i perikarditisa sa primenom mRNK vakcina kompanija Fajzer/Biontek i Moderna.

U EMA naglašavaju da nastavljaju da nadgledaju eventualne rizike kod primene vakcina, ali i upozoravaju na veliki broj dezinformacija na internetu koje služe u aktivakcinalnim kampanjama, zbog čega su odlučili da na mesečnom nivou izlaze sa izveštajima o bezbednosti vakcina koji uključuju sve prijavljene slučajeve mogućih nuspojava, kao i moguće smrtne ishode.

"Važno je razumeti da su u pitanju samo sumnje da su vakcine uticale na ove nuspojave. Čiunjenica da je neko imao medicinski problem ili nažalost, preminuo posle vakcinacije ne znači obavezno da je to izazvano samo vakcinom već nekim postojećim medicinskim problemom nevezanim za vakcinaciju", zaključio je Kavaleri.

Komentari (0)

Zdravlje