Region

CIK odlučio posle ponovnog brojanja glasova: Milorad Dodik predsednik Republike Srpske, opozicija najavljuje žalbu

Komentari

Autor: Tanjug, Klix.ba

27/10/2022

-

15:17

CIK odlučio posle ponovnog brojanja glasova: Milorad Dodik predsednik Republike Srpske, opozicija najavljuje žalbu
Milorad Dodik - Copyright Tanjug AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Završeno je ponovno kontrolno brojanje glasova za predsednika i potpredsednike Republike Srpske nakon čega je utvrđeno da je najviše glasova dobio kandidat SNSD-a Milorad Dodik, potvrdila je Centralna izborna komisija.

Jedan od potpredsednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, nakon ponovljenog prebrojavanja glasačkih listića je Davor Pranjić 

Izveštaj o ponovnom brojanju glasova je usvojen na današnjoj 73. sednici Centralne izborne komisije BiH, ali ne jednoglasno.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo predsednika RS prilikom čega su utvrđene različite nepravilnosti kao što je pogrešno pakovanje listića i džakova, nedostatak džakova, falsifikovani listići i slično, prenosi Klix.ba.

O svim nepravilnostima obavešteno je Tužilaštvo BiH.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da će ta stranka uložiti žalbu na današnju odluku CIK.

„Naravno, nećemo odustati, nastavićemo borbu za fer i zakonite izbore svim pravnim i demokratskim sredstvima. Uložićemo žalbu na današnju odluku CIК BiH o povrdjivanju i objavljivanju rezultata za predsednika Republike Srpske“, kazao je Borenović.

Prema njegovim rečima, nakon što je sam CIК i na današnjoj sednici naveo brojne neregularnosti i kršenja Izbornog zakona, pošto što su, između ostalog, naveli da nedostaju 62 vreće sa neiskorištenim glasačkim listićima, doneti odluku o utvrđivanju rezultata za predsednika RS je „zatvaranje očiju pred očiglednom izbornom kradjom“.

„Ako ostane ovakvo stanje, ovakav način delovanja i model ponašanja, to će biti još jedan pokazatelj da živimo u vremenu sumraka demokratije i institucija, a da je jedini pobednik izbora zapravo korupcija“, naveo je Borenović.

Podsetimo, opšti izbori u BiH održani su još 4. oktobra, ali je ponovno brojanje glasova tražila opozicija iz Republike Srpske zbog sumnje na izbornu krađu i uverenja da je njihov kandidat Jelena Trivić pobednica izbora.

Kako je ranije rečeno, ako danas CIK BiH objavi preliminarne rezultate izbora za predsednika RS, teku rokovi od tri dana za žalbe i prigovore.

CIK je obavezan da 30 dana od izbora, dakle do 2. novembra, objavi konačne rezulate za sve nivoe vlasti u BiH, uključujući i predsednika i potpredsednike Republike Srpske.

Član CIK-a BiH Željko Bakalar saopštio je na sednici da je Sud BiH odbio zahtev Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, da se naredba o kontrolnom brojanju proglasi nezakonitom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa