Evropa

RAT U UKRAJINI Brjansk: Gore četiri skladišta nafte nakon napada ukrajinskih dronova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/01/2024

-

08:03

RAT U UKRAJINI Brjansk: Gore četiri skladišta nafte nakon napada ukrajinskih dronova
RAT U UKRAJINI Brjansk: Gore četiri skladišta nafte nakon napada ukrajinskih dronova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 695 dana. Ruske snage konstantno pojačavaju ofanzivu, dok se borbe intenziviraju na istočnom frontu. Moskva je preuzela kontrolu nad selom Veseloje u Donjeckoj oblasti, a ruske trupe su odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska u oblastima Sinkovka i Terni. U međuvremenu, Francuska je demantovala tvrdnje Rusije da ima strane plaćenike u Ukrajini i obećala toj zemlji još šest haubica Cezar. Prethodno je Kremlj saopštio da su ruske snage u Harkovu u sredu ubile francuske plaćenike, u napadu u kojem je poginulo najmanje 60 ljudi.

Ključni događaji:

  • Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Veseloje u oblasti Donjeck
  • Francuska šalje šest haubica Cezar Ukrajini
  • Šurma: Ukrajina intezivno radi na obnovi vazdušnog saobraćaja
  • Lavrov: Zapad shvatio da na može blickrigom naneti strateški poraz Rusiji
  • Rumunski poljoprivrednici ponovo blokirali granične prelaze ka Ukrajini

Kako je  protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu

18.31 Estonija, Letonija i Litvanija stvaraju odbrambenu liniju na granici sa Rusijom

Estonija, Letonija i Litvanija postigle su sporazum o stvaranju "odbrambene linije“ na granici sa Rusijom, saopštilo je estonsko Ministarstvo odbrane. "Baltičke zemlje su se dogovorile o Baltičkoj odbrambenoj liniji duž svoje istočne granice. Od ključne je važnosti da se mudro iskoristi vreme za povećanje odbrambene spremnosti", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi TASS.

Ministarstvo odbrane Estonije je preciziralo da su sporazum o stvaranju ove linije danas u Rigi potpisali ministri odbrane tri države. Napominje se da su ministri potpisali sporazum prema kojem tri zemlje planiraju da uskoro stvore odbrambenu zonu koja se sastoji od različitih objekata namenjenih odvraćanju i zaštiti od vojnih pretnji.

12.58 Kijev: Napad na skladište nafte "poštena" odmazda

Ukrajina je saopštila da stoji iza napada dronom koji je u petak izazvao veliki požar u skladištu nafte u zapadnoj Rusiji, što je poslednji u nizu eskalirajućih prekograničnih napada. Ovo je drugi udar na ruska skladišta nafte u poslednjih nekoliko, a Kijev je to nazvao "poštenom" odmazdom za ruske napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

U petak je napad bio usmeren na skladište nafte Rosnjefta oko 50 kilometara od ukrajinske granice, u ruskom gradu Klinci, rekli su zvaničnici.

12.04 Brjansk: Gore četiri rezervoara sa naftnim derivatima

U Brjanskoj oblasti gore četiri rezervoara sa naftnim derivatima, a do požara je došlo usled pada municije sa presretnutog ukrajinskog drona, izjavio je gubernator te ruske oblasti Aleksandar Bogomaz. Naveo je da u gašenju požara učestvuje više od 140 ljudi, a da se koristi specijalna oprema, uključujući vatrogasni voz, prenosi RIA Novosti. Iz bezbednosnih razloga, vlasti su evakuisale 32 stanovnika.

09.50 Guverner: Ruske snage uništile još dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti

Ruske snage protivvazdušne odbrane oborile su još dve ukrajinske bespilotne letelice u Brjanskoj oblasti, rekao je guverner Aleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu, pošto je prethodno jutros saopšteno da je jedan ukrajinski dron oboren iznad te oblasti. "Pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama je osujećen. Snage protivvazdušne odbrane Ministarstva odbrane Rusije na dežurstvu iznad Pogarskog i Unečkog okruga uništile su dve ukrajinske bespilotne letelice“, napisao je Bogomaz.

08.38 Pistorijus odbacuje pozive za povećanje nemačke vojne pomoći Ukrajini

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus odbacio je pozive za veću nemačku vojnu pomoć Ukrajini. "Ne možemo da idemo 'na sve', kako neki zahtevaju. U suprotnom bismo i sami bili bespomoćni", rekao je Pistorijus za Tagesšpigel.

Istakao je da je Nemačka do sada isporučila sve što je bilo moguće i da Nemačka od svih država EU već daje Ukrajini najviše, a da je sada na ostalim evropskim partnerima da urade više, prenosi Velt.

"Svima mora biti jasno: ako Putin pobedi u ovom ratu i okupira Ukrajinu, opasnost za područje NATO-a će se, naravno, povećati", upozorio je Pistorijus.

profimedia

 

Prema njegovoj oceni, mora se uzeti u obzir da će Rusija jednog dana čak i napasti zemlju NATO-a.

Pistorijus ne misli da je ruski napad trenutno verovatan, ali navodi da nemački stručnjaci ocenjuju da bi u periodu od pet do osam godina to moglo biti moguće.

08.07 MO Rusije: Uništen ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti

Ruski sistemi uništili su jutros ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Dron je oboren oko 06.40 po moskovskom vremenu, prenosi Interfaks. Brjanska oblast nalazi se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom. Od kada je počela napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Rusija gotovo svakodnevno saopštava o ukrajinskim napadima dronovima i raketama na pogranične oblasti, Moskvu i Krim.

07.50 Šurma: Ukrajina intezivno radi na obnovi vazdušnog saobraćaja

Ukrajina intenzivno radi sa partnerima na obnavljanju vazdušnog saobraćaja obustavljenog skoro dve godine, sa glavnim fokusom na međunarodni aerodrom Borispil nedaleko do glavnog grada Kijeva, izjavio je juče Rostislav Šurma, zamenik šefa ukrajinske predsedničke kancelarije. On je rekao da Ukrajina razmatra ponovno otvaranje aerodroma Borispil ili nekog drugog u zapadnom regionu Lavova, ali da je međunarodno čvorište u blizini Kijeva prioritet.

07.40 Francuska šalje šest haubica Cezar Ukrajini

Francuska će u narednim sedmicama isporučiti Ukrajini još šest haubica Cezar i moći će mesečno da šalje toj zemlji 50 precizno navođenih raketa, izjavio je juče francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorni.

Lekorni je u intervjuu za radio Frans Enter rekao da je Francuska, od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. dopremila Ukrajini 30 haubica Cezar. On je dodao da će Francuska poslati i oko 50 raketa A2SM Ukrajini od januara, adaptiranih za sovjetski tip aviona. Rakete Safran mogu da nose bombe od 125 kilograma do jedne tone.

07.15 Rumunski farmeri nastavili sa blokadama rumunsko-ukrajinske granice

 

Rumunski farmeri nastavili su juče sa blokadama prelaza na rumunsko-ukrajinskoj granici. Poljoprivrednici i prevoznici blokiraju i autoputeve u znak protesta zbog visoke cene dizela, stopa osiguranja, mera Evropske unije za zaštitu životne sredine i pritisaka na domaće tržište od uvozne ukrajinske poljoprivredne robe, prenosi Rojters.

 

07.00 Lavrov: Zapad shvatio da na može blickrigom naneti strateški poraz Rusiji

Zapad je shvatio da ne može blickrigom naneti strateški poraz Rusiji, i uprkos tome što mu je teško da prizna grešku, on to razume i traži načine da Kijev učini poslušnijim, izjavio je juče šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. "Zapad bi želeo da ima više fleksibilnosti, jer su očigledno već shvatili da je blickrig, koji je tako promovisan, sa krajnjim ciljem nanošenja strateškog poraza Rusiji - samo iluzija, i da se situacija dramatično promenila, pre svega u umovima ljudi na Zapadu", rekao je Lavrov.

 

Komentari (0)

Evropa