Evropa

Sastale se delegacije Grčke i Turske: Dve zemlje pokušavaju da se vrate sa "ivice rata" i izglade odnose

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2024

-

15:30

Sastale se delegacije Grčke i Turske: Dve zemlje pokušavaju da se vrate sa "ivice rata" i izglade odnose
Sastale se delegacije Grčke i Turske: Dve zemlje pokušavaju da se vrate sa "ivice rata" i izglade odnose - Copyright Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Delegacije Grčke i Turske sastale su se u Atini u sklopu dugogodišnjih napora da poboljšaju napete međusobne odnose, nekoliko dana nakon što je Turska iznela primedbe na planove Grčke da stvori prirodne morske rezervate u Jonskom i Egejskom moru.

Tursku delegaciju na razgovorima predvodio je zamenik ministra spoljnih poslova Burak Akčapar, dok je grčku predvodio ambasador Teoharis Lalakos, saopštilo je grčko Ministarstvo odbrane, preneo je AP.

Tokom današnjeg sastanka u Ministarstvu odbrane u Atini, na dnevnom redu su bile mere za izgradnju poverenja, nakon sličnog sastanka održanog u Ankari prošlog novembra. 

Sastanak je upriličen uoči planiranih razgovora u Ankari 13. maja između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa.       

Dva regionalna rivala su saveznici u NATO, ali su decenijama u sukobu oko niza pitanja, uključujući teritorijalne pretenzije u Egejskom moru i prava na bušenje u Sredozemnom moru.
Tri puta su došli na ivicu rata u poslednjih 50 godina. 

Spor oko prava na istraživanje energije 2020. doveo je do sukoba ratnih brodova dve zemlje u Sredozemnom moru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa