Evropa

Donji dom poljskog parlamenta odbacio veto, sudbina kontroverznog zakona u rukama predsednika

Komentari

Autor: FoNet

17/12/2021

-

18:41

Donji dom poljskog parlamenta odbacio veto, sudbina kontroverznog zakona u rukama predsednika
Poljski parlament - Copyright Wikipedia

veličina teksta

Aa Aa

Donji dom poljskog parlamenta danas je odbacio veto Senata i ponovo je izglasao kontroverzni zakon kojim se kompanijama van Evrope zabranjuje da imaju više od 49 odsto akcija u televizijskim i radio stanicama.

Na poslednjoj ovogodišnji sednici Sejm je neočekivano u dnevni red uvrstio glasanje o tom zakonu, iako se verovalo da je on "zamrznut", nakon što ga Gornji dom u septembru nije prihvatio, prenosi AP.

Za odbacivanje veta Senata i prihvatanje zakona glasalo je 229 poslanika, protiv je bilo 212, a 11 uzdržano.

Posle ponovnog izglasavanja o sudbini zakona će odlučivati predsednik države Andržej Duda, koji je već izjavio da je on kontroverzan i neprihvatljiv za Sjedinjene Države, citirajući američki stav o zaštiti vlasništva i slobodi govora.

Duda sada ima mogućnost da potpiše zakon, da ga odbaci ili da zatraži mišljenje Ustavnog suda.

U ovom trenutku zakon pogađa samo američku kompaniju "Diskaveri", koja je vlasnik najveće privatne televizije u Poljskoj TVN. Ukoliko stupi na snagu, "Diskaveri" bi morala da proda većinu akcija nekoj domaćoj ili evropskoj kompaniji.

Kompanija "Diskaveri" saopštila je da će današnje iznenađujuće glasanje u Sejmu duboko zabrinuti sve koji razmišljaju o investiranju u medije u Poljskoj, kao i one kojima je stalo do demokratije i medijskih sloboda.

Američka kompanija pozvala je Dudu da spreči stupanje na snagu takvog zakona.

Menadžment televizije TVN saopštio je da se radi o "napadu na slobodne medije bez presedana koji je usmeren na SAD, ključnog saveznika Poljske u ekonomiji i u oblasti bezbednosti".

"Verujemo da će predsednik Duda, u skladu sa njegovim ranijim izjavama, staviti veto na takozvani Leks TVN", navodi se u saopštenju.

Poljska vladajuća Partija prava i pravde usvajanje zakon obrazložila je potrebom da je zbog nacionalne bezbednosti od ključnog značaja da se strancima onemogući da utiču na formiranje javnog mnjenja u Poljskoj i da je osnovni cilj da medije ne kupuju kompanije iz nedemokratskih zemalja, kao što su Rusija i Kina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa